Вживання спиртного перед сном призводить до його порушень - вчені

— 24 січня 2013, 10:15

За даними співробітників Лондонського центру сну, спиртне знижує тривалість засинання і викликає глибокий сон, пише Бі-бі-сі.

Однак при цьому страждає цикл "швидкого" сну, під час якого з'являються сновидіння і який є найважливішим для відновлення сил.
Тривале зловживання спиртним може призвести до безсоння.

До недавнього минулого доза спиртного перед сном не вважалася такою вже небезпечною - пацієнтам у будинках для літніх та в лікарнях іноді навіть пропонували випити оковитої на ніч.

За словами доктора Іршад Ебраіма, медичного директора Лондонського центру сну, люди, які звикли випивати перед сном, ризикують.
"Стакан-другий може в короткостроковому плані допомогти заснути, але якщо це стане звичкою, то може призвести до серйозних проблем зі сном", - попереджає він.

"Якщо спиртного не уникнути, то краще випити за дві години до сну, тому що за цей час дія алкоголю слабшає", - вважає вчений.

Але це справа небезпечна, тому що спиртне не тільки викликає звичку, але і призводить до придушення природних ритмів в діяльності мозку, якими супроводжуються сновидіння і які є умовою повноцінного сну.

Крім того, алкоголь призводить до порушення дихання. В результаті люди починають страждати від хропіння, а хронічне хропіння може призводити до небезпечного порушення ритму дихання і навіть його зупинки. Цей стан називається апное.

На підставі детального дослідження 20 випадків, лікар Ебраім і його колеги дійшли висновку, що алкоголь впливає на три аспекти сну.
По-перше, спиртне прискорює засинання. По-друге, воно викликає дуже глибокий сон. Ці симптоми дуже нагадують відхилення, які спостерігаються серед пацієнтів, що приймають антидепресанти.

Це може пояснювати привабливість спиртного для багатьох, які страждають від безсоння.

Однак є й третій аспект сну, який порушується під впливом алкоголю пізніше, під час фази, що супроводжується швидкими рухами очей. Це так звана "швидка" стадія сну, яка є найбільш продуктивною для відпочинку і відновлення нормальної психофізіологічної активності людини.

Порушення цієї стадії сну, викликані алкоголем, відомі вже давно.

Кріс Ідзіковського, директор Единбурзького центру сну, вважає, що алкоголь в цілому не може служити снодійним: "Сон під впливом спиртного може бути глибоким у своїй початковій стадії, але потім стає розбитим. Крім того, такий глибокий сон може викликати хропіння і зупинку дихання" .

Реклама:

Головне сьогодні