У березні в аптеках з'явиться таблетований морфін

— 11 лютого 2013, 10:49

До мережі аптек препарат може надійти вже у березні, пише Радіо Свобода.

Морфін у таблетках будуть виробляти в Одесі. Про це розповіла Людмила Коношевич, начальник управління лікарських засобів та медичної продукції Міністерства охорони здоров’я.

"Він буде виписуватися по спеціальних рецептурних бланках, форма № 3, тобто такі, що підлягають також предметно-кількісному обліку. Призначати будуть лікарі як сильне знеболювальне, – зауважує вона. – Це – наркотичний засіб, тому він буде підлягати обліку та такому ж контролю, як усі такі лікарські засоби згідно із законодавством".

Українські лікарі, в принципі, вітають нову практику. Єдине, із чим можуть із самого початку виникнути складнощі – це корекція дози, сказали в одному із столичних хоспісів.

"Є таке поняття, як практика. Призначення того самого морфіну – велика відповідальність для лікаря. Є, скажімо, онкологічний діагноз, що потребує призначення знеболювальної терапії. Це – призначення наркотичних препаратів", - кажуть там. За даними правозахисної організації Human Rights Watch, позаторік паліативної допомоги, яка включає знеболення, потребували в Україні 428 тисяч осіб.

[L]На думку правозахисників, відсутність у продажу таблетованого морфіну сильно ускладнювала надання медичної допомоги пацієнтам, що мешкають не в містах. Лікарям потрібно було їхати до них робити ін’єкцію. А іноді, через брак фінансування лікарень, це виявлялося неможливим.

За словами екс-міністра з охорони здоров'я, голови "Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги" Касиля Князевича, легалізації таблетованого морфіну – мало, тепер треба створити умови, щоб хворі мали до нього доступ.

"Обов’язковим є також ухвалення постанови, яка розблокує багато моментів, наприклад, щоб ці таблетки міг приїхати і купити родич хворого за рецептом, бо хворий лежачий і не може приїхати сам, і щоб ці таблетки можна було б приймати під наглядом родичів, а не швидка щоразу їздила і витрачались державні кошти", – зауважує екс-міністр.

Нагадаємо, Україна посідає останнє місце у світі за доступністю знеболення.

Реклама:

Головне сьогодні