Тест

Міністр охорони власного здоров’я

В добу програмування, нанотехнологій та адронного коллайдера, обізнаністю 3-річних дітей з iPad-ами та вмінням спілкуватися декількома мовами, більшість наших співвітчизників є безпорадними щодо збереження власного здоров’я та попередження дуже серйозних хвороб. Майже 700 тисяч українців щороку помирають від хвороб, пов’язаних із неправильним способом життя і третина з них - у працездатному віці

Знання – сила

80% смертей зумовлено хворобами серця, судин та злоякісними пухлинами. Низький рівень знань, погана просвітницька робота призвели до того, що в Україні за останні 25 років втричі збільшилась кількість людей із серцево-судинними захворюваннями, і вдвічі – зросла смертність від них. У Європі все відбулось з точністю до навпаки. Причиною стало свідоме ставлення людей до свого здоров’я. Воістину "єдине благо – це знання, а єдине зло – це нехтування знаннями". (Діоген)

Знайте ваші головні цифри

Радянський час подарував нам диспансеризацію, завданням якої було попередження захворювань. У дні медоглядів всі звільнялись від роботи та навчання. Сьогодні працедавцю від нас потрібні лише "трудодні", і відповідальність за наше здоров’я цілковито лягає на нас самих.
"Якщо людина сама слідкує за своїм здоров
’ям, важко знайти лікаря, який би знав корисніше для її здоровя, ніж вона сама" (Сократ).

Тому якщо ми не хочемо захворіти, то першим номером у переліку завдань, які ми маємо виконати, мають бути базові медичні обстеження. Вони допомагають виявити захворювання на ранніх стадіях, коли їх легко можна вилікувати.


До таких обстежень відносяться.

Рівень холестерину

Починаючи з 35-річного віку, кожні 5 років важливо тримати показники холестерину під контролем. Якщо ви курите, хворієте діабетом, чи у когось із членів вашої сім’ї були серцево-судинні захворювання, починайте перевіряти холестерин з 25-річного віку.

"Склероз, як і молодість – вдаряє в голову" (Е. Бистрицька), але погодьтеся, що удари молодості незрівнянно кращі.

Норма загального холестерину - не більше 5 ммоль/л

Артеріальний тиск (АТ)

В Україні кожний третій дорослий має підвищений АТ. Перевіряти свій тиск потрібно як мінімум, кожні 2 роки. Високий тиск називають "мовчазним вбивцею", оскільки він, як правило, не супроводжується якими-небудь симптомами, але може привести до раптового інсульту або інфаркту.

Нормальний АТ не має перевищувати 140/90 мм рт.ст.

Цукор крові

Після 40 років давати аналіз крові на цукор потрібно кожні 3 роки. Якщо ви належите до групи ризику (надмірна вага, є родичі з діабетом), то контролювати цукор крові потрібно щорічно. Це дозволяє не запустити хворобу і не довести до ускладнень. В Україні кожний другий випадок цукрового діабету залишається нерозпізнаним. Беручи до уваги, що загальний ризик смерті серед людей із діабетом, як мінімум, у два рази перевищує ризик смерті серед людей того ж віку, у яких немає діабету, варто одного ранку відкласти всі свої справи і таки зробити цей аналіз.

Норма глюкози складає 3,3–5,5 ммоль/л (незалежно від віку)

Індекс маси тіла

Оскільки "здорові люди – це хворі, які ще не знають про це" (Жюль Ромен), потрібно дізнатись, нормальна у вас вага, чи надмірна. Для цього існує індекс маси тіла (ІМТ). Визначити його можна, поділивши масу тіла на ріст у квадраті. Ступінь ризику розвитку інсульту та інших захворювань при ІМТ = 30,0-34,9 є високим, при 35,0-39,0 – дуже високим, якщо більше 40 – вкрай високим.
Норма ІМТ коливається від 18,5 – 24,9 кг/м2.
Примітка: не визначається у спортсменів, вагітних та дітей.

Об’єм талії (ОТ)

Для визначення нормальної маси тіла можна використовувати простіший показник – об’єм талії, яку вимірюють під нижнім краєм ребер над пупком. "Тіло – це вантаж, який ти несеш все життя: чим він важчий, тим коротша подорож" (А. Глазгоу). Тому варто потурбуватися, щоб дорога життя була довшою і легшою.
Нормальні показники у жінок – не більше 88 см, у чоловіків – не більше 100 см

Робіть ваші головні кроки

"Грам профілактики краще фунта терапії". Бенджамін Франклін.
Зміна способу життя на більш здоровіший завжди принесе позитивний результат, бо:

Життя – це рух

Майже 70 % людей будь-якого віку не займаються навіть фізкультурою. Гіподинамія атрофує м’язи та кістки, сприяє розпаду білків, вимиває кальцій із кісток, знижує опірність організму, нищить сексуальне життя. Пізніше утворюється "поганий" холестерин, сечова кислота, розвивається ожиріння. З часом прогресує атеросклероз мозкових та серцевих артерій, що приводить до інсульту та інфаркту. "Рух – пожива для життя" (Гіпократ)

Зробіть перший крок – ходіть. Мінімум 30 хв щодня. А ще краще – 10 тисяч кроків. Назустріч своєму здоров’ю та якісному життю.

Ми є те, що ми їмо

Не може людина, яка щоденно харчується сосисками, "шубою" з майонезом, чіпсами та сухариками (навіть найвідоміших брендів), п’є шипучі газовані напої (навіть найвідоміших брендів), бути здоровою. Навіть якщо сьогодні у неї нічого не болить і не відмовляють руки та ноги, це не означає, що так триватиме завжди.
Зробіть другий крок – відмовтеся від будь-яких оброблених їжі та напоїв. Вживайте лише ті, які існують у природі. Всі інші – від лукавого.

Куріння вбиває нас

Коли дим проникне до останньої клітини, спустошить артерії, знищить легені, дуже захочеться жити.
Зробіть третій крок - взявши в руки чергову сигарету, одного дня зіжмакайте її та викиньте. І більше ніколи не повертайтеся до того, що вас вбиває.

Найпростіше і найскладніше – це взяти відповідальність за своє здоров’я. Але якими б ми зайнятими не були, пам’ятаймо, що у кожного з нас – лише одне серце та одне життя, і як ми його проживемо, великою мірою залежить від нас. Жоден лікар, жодна державна програма не зроблять нас здоровими. Здоровими зробити себе можемо тільки ми.
Нагородою буде щасливе довголіття. Ну що, стартуємо?

Примітка: у статті використані матеріали МОЗ України та ВООЗ

Фото veganrus.com, www.hbuk.co.uk

Оксана Скиталінська, дієтолог, 100rokiv.com, спеціально для УП.Життя