Богатирьовій знову написали листа: через корупцію в МОЗ діти мають пити по 30 пігулок на день

— 11 березня 2013, 14:22

Про це у понеділок на прес-конференції заявили громадські активісти, які написали міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій відкритий лист.

"Раніше дитині потрібно було вживати 7 пігулок на добу, щоб підтримувати нормальний стан організму. За новими вигадками МОЗу – аж 30", - каже Ірина Гавришева, голова Фонду "Щаслива дитина"

За її словами, тендерна пропозиція МОЗ "прописана таким чином, що неминуче виграє лише один виробник, і лише неякісних генеричних препаратів – винятково через низьку вартість".

"Саме під це і прописувалась тендерна документація" - переконана Гавришева.

У світі для хворих на муковісцидоз використовують лише препарати, перевірені клінічно, ефективність яких доведена саме для цієї категорії хворих, такі як Креон, Зенпеп, Панкріаза, тощо.

За словами виконавчого директора організації пацієнтів ЮКАБ Ольги Стефанишиної, хоч у препаратах можуть використовуватись однакові речовини, їхні сполучення абсолютно по-різному впливають на роботу організму, особливо дитячого.

"Саме тому Міжнародний фонд муковісцидозу наголошує на неприпустимості використання генериків для лікування цього захворювання. Більше того, Російський центр муковісцидозу також підтвердив неприпустимість лікування дітей з муковісцидозом генеричними препаратами. Тобто в Україні чиновники просто проводять досліди на хворих дітях, закуповуючи їм ліки, що насправді калічать", - додає вона.

Середня тривалість життя людей, хворих на муковісцидоз, у світі складає 36 років, подекуди сягаючи 48 років, а в Україні лише 1 з 10 дітей доживає до 18 років.

У 2012 році в Україні вже був закуплений більш дешевий генерик (замінник) – Креазим. Його ефективність і безпечність для хворих на муковісцидоз не доведена. Більшість дітей не змогли вживати цей препарат. Вони мали величезну низку побічних ефектів та різке погіршення стану здоров’я.

Як стверджують активісти, ці факти були проігноровані МОЗ України. Тендер, до створення якого обіцяли залучити пацієнтів, був оголошений без них.

На 2013 рік планується закупівля препарату Креазим на суму 931 000 грн.

"800 українських дітей будуть змушені щодня пити по 30 пігулок та потрапляти до реанімаційних відділень через корупційні схеми в Міністерстві охорони здоров’я", - стверджують громадські активісти.

Переважна більшість батьків таких дітей уже відмовилася від цього препарату.

На 13 березня 2013 року призначено засідання Тендерного комітету, де буде обрано препарат, який закупить МОЗ України.

Муковісцидоз – генетичне захворювання, що проявляється від народження, завдаючи надзвичайних страждань дитині. З боку легенів та дихальних шляхів: постійні бронхіти, пневмонії. З боку травної системи: їжа не засвоюється, діти погано набирають вагу, страждають від болю в животі. Такі діти народжуються від абсолютно здорових батьків, що є просто носіями гену муковісцидозу.

Офіційно в Україні на муковісцидоз хворіє близько 800 людей, більшість із яких – діти. Хворі на муковісцидоз змушені пожиттєво вживати препарати панкреатину для компенсації функції підшлункової залози. Кошти, які виділяє Держава на лікування таких дітей, покривають 12 % від реальної потреби.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні