Деякі види кави подовжують життя

— 20 березня 2013, 21:11

Деякі види кави можуть зробити життя людини довшим, зокрема, кава, варена по-грецьки .

Такі результати дослідження доктора Герасимоса Сіаса з університету "Афінська медична школа" (the University of Athens Medical School), які опубліковано в журналі судинної медицини SAGE, пише "Daily Mail".

Дослідники вивчили літніх жителів грецького острова Ікарія, які можуть похвалитися найбільшою тривалістю життя у світі. І виявили, що чашка кави, вареної по-грецьки, може мати ключове значення для доброго здоров'я серцево-судинної системи.

Однак ті, хто пив звичайну каву, як зазвичай п’ють у Великобританії, приміром, не характеризувалися таким же добрим здоров'ям, говорять дослідники.

"Варена на грецький манер кава, яка багата на поліфеноли та антиоксиданти і містить лише помірну кількість кофеїну, схоже, має чимало переваг у порівнянні з іншими кавовими напоями", - каже автор дослідження Сіас.

На його думку, це дослідження вказує на нові зв'язки між харчовими звичками і серцево-судинними захворюваннями.

РЕКЛАМА:

Дослідники зазначають, що ікарійці удвічі частіше живуть більше 90 років, ніж мешканці будь-якої іншої частини Європи, і остров'яни тяжіють доживати свої останні роки в доброму здоров'ї.

Вони прослідкували зв'язок між звичкою пити каву і функціями ендотелію, який допомагає регулювати згортання крові і змінює імунну систему. Дисфункціональний ендотелій може призвести до підвищення тиску і діабету.

Останні дослідження показують, що помірне споживання кави може зменшити ризик серцево-судинних захворювань, а також позитивно вплинути на аспекти ендотеліального здоров'я.

Кава по-грецьки - "запікається" у турці до появи пінки, подається в горнятках разом зі склянкою води

З опитаних 142 острів’ян віком понад 65 років, ті, хто пив тільки каву, варену по-грецьки (87%), мали кращі функції ендотелію, ніж ті, хто споживав інші види кави.

Медперсонал використовував медичні огляди та анкети, щоб отримати детальнішу інформацію про здоров’я учасників дослідження, їхній спосіб життя і тип кавування, на додаток до тестування їхньої функції ендотелію. І навіть у людей із високим кров’яним тиском, споживання кави по-грецьки асоціювалося з поліпшенням функції ендотелію, без негативного впливу на артеріальний тиск.

Доктор Сіас вважає, що необхідні подальші дослідження, щоб задокументувати позитивний вплив кави на серцево-судинну систему.

Грецьку каву традиційно "запікають" у турці на гарячому піску або попелі так, щоб піднялася пінка, а переливши у горнятко, чекають, доки осад опуститься на дно. І подають таку каву зі склянкою води.

Реклама:

Головне сьогодні