У Казахстані заборонили палити кальян у громадських місцях

— 25 березня 2013, 14:30

Таким чином любителів тютюнового диму позбавили останньої можливості покурити там, де їм хочеться, повідомляє Бі-бі-сі.

Депутати ведуть боротьбу з курінням кілька років. Вони домоглися заборони куріння сигарет в громадських місцях. Потім черга дійшла і до різних курильних сумішей, які були особливо популярні серед молоді.

Тепер поза законом і кальян, який, як вважає влада, також становить небезпеку для здоров'я.

Постанову про заборону кальянів підписав головний санітарний лікар країни Жандарбек Бекшін.

Згідно з документом, куріння кальянів заборонено у всіх громадських місцях. Приводом для заборони стали результати санітарно-епідеміологічної експертизи кальянів в закладах громадського харчування.

У курильних трубках, кальянних рідинах і їх ємностях були виявлені небезпечні для здоров'я кишкові і синьогнійні палички, золотистий стафілокок, дріжджі, а також грибки.

За даними керівника національної коаліції "За Казахстан, вільний від тютюнового диму!" Джамі Садикова, всього було перевірено 12 кальянних в Астані, де в кожній з них були взяті за кілька проб.

Результати тестів на шкідливі бактерії виявилися позитивними, говорить Садикова. Вона також додала, що готуються проби і на наявність в кальянах туберкульозних паличок.

"Ця постанова автоматично прирівнює кальян до тютюнових виробів, чого не було раніше. І тепер під час рейдів ми будемо перевіряти не тільки куріння сигарет, але і кальянів. МОЗ уже ввів повну заборону на паління і вживання тютюнових виробів у громадських місцях", - розповіла голова антитютюнової коаліції.

Садикова зазначила, що пристрій для куріння належним чином ніде не обробляється.

"Те, що поміняли мундштук, нічого не змінює. Усередині нього залишаються всі бактерії людей, які курили до вас. Це все залишається в трубці, всередині колби, плюс вода - прекрасне середовище для бактерій", - продовжує вона.

За словами активістки, серед любителів кальяну випадки зараження герпесом відбуваються частіше.

Реклама:

Головне сьогодні