Лікарі: діти-"кесарята" мають вищий ризик ожиріння

— 27 травня 2013, 11:45

Учені з'ясували: серед 11-річок, у чиїх мам були природні пологи, на 83% менше хлопців та дівчат матимуть зайву вагу.

Про це пише The Daily Mail.

На думку науковців, під час проходження через родовий канал немовлятко зустрічається з бактерією, яка допоможе регуляції метаболізму в подальшому житті.

"(Кесарів розтин) може мати довгострокові наслідки для дитини, про які ми не знаємо", - зазначає керівник дослідження, представниця Медичної школи Нью-Йоркського університету Джен Блаштейн.

Ризик ожиріння не повинен розглядатися як вагомий фактор, коли йдеться про необхідність кесаревого розтину, додає науковець. Одначе ті мами, котрі обирають такий тип пологів не з медичних причин, мусять про нього знати.

У ході великого дослідження Avon Longitudinal Study of Parents and Children було зібрано дані щодо приблизно 14 тисяч дітей, народжених у 1990-ті роки.

9% із них були "кесарята". При народженні вони в середньому важили на 57 грамів менше, ніж діти, які з'явилися на світ природнім шляхом. Однак уже в 6 тижнів "кесарята" переганяли по вазі своїх ровесників.

У шлунково-кишковому тракті людей, які страждають на ожиріння, зазвичай менше "хороших" бактерій та більше "поганих", пояснюють учені. Через це їхній організм спалює менше калорій та робить більше запасів жиру.

Цілком імовірно, що корисна бактерія, з якою ще при народжені має шанс зустрітися дитина, в майбутньому стимулює метаболізм, каже Блаштейн.

Реклама:

Головне сьогодні