Кава може "гальмувати" схуднення та спричиняти діабет – вчені

— 29 травня 2013, 14:52

Причому винуватити слід не цукор чи вершки, які багато хто любить додавати до цього напою. Причина криється в хлорогеновій кислоті, яка є у каві.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Попередні дослідження довели, що помірне вживання кави може допомогти скинути зайву вагу та зменшує ризик розвитку діабету ІІ типу. Однак австралійські вчені дійшли висновку: якщо надто захоплюватися кавою, наслідки можуть бути протилежні.

Вони вважають, що певний поліфенол, хлорогенова кислота (CGA), здатна призводити до інсулінорезистентності, а також перешкоджати схудненню.

Науковці провели експерименти на мишах із зайвою вагою, яким давалися різні дози CGA. У тих гризунів, котрі отримували кількість хлорогенової кислоти, яка відповідає 5-6 "людським" чашкам кави, науковці зафіксували утримання жиру всередині клітин. У цих самих мишок експериментатори також помітили ознаки порушення толерантності до глюкози, стану, що передує діабету.

CGA також міститься в чаї та деяких фруктах, наприклад, у сливах, говорять науковці.

"Раніше було відомо про корисність CGA для здоров'я, про її здатність підвищувати чутливість до інсуліну, знижувати кров'яний тиск та акумуляцію жиру в організмі", - каже співавтор дослідження, представник Університету Західної Австралії професор Кевін Крофт.

"Здається, що вплив на здоров'я залежить від дози. Помірне вживання кави, до 3-4 філіжанок на день, таки знижує ризик розвитку таких захворювань, як серцево-судинні та діабет ІІ типу", - зазначає він.

Реклама:

Головне сьогодні