Тест

Колишнього міністра незаконно "просувають" в директори Інституту Шалімова?

Про це йдеться у зверненні депутатів від опозиції до президента Януковича, прем'єра Миколи Азарова, віце-прем'єра Костянтина Грищенка, президента Національної Академії Наук Бориса Патона і президента Національної Академії Медичних Наук України Сердюка.

За словами депутатів, просування Митника відбувається "не тільки з кричущими порушеннями регламенту НАМН України, але і в обхід думки самого трудового колективу Інституту".

Як йдеться у зверненні, 18 червня академіки Національної академії медичних наук обиратимуть директора Інституту Шалімова серед кандидатур, які пройшли попередній відбір наукової ради цієї установи.

"Серед них три справжніх "шалімівця", які були виховані в стінах Інституту та яких вчив Олександр Олексійович Шалімов. Четвертою кандидатурою є колишній міністр охорони здоров'я Зіновій Миколайович Митник, який нещодавно був призначений виконуючим обов'язки директора Інституту", - сказано в ньому.

За словами депутатів, попереднє відбіркове голосування в стінах самого Інституту викликало чимало запитань.

"Напередодні голосування було оновлено склад наукової ради - 10 членів було з неї виведено і 10 нових увійшло. Після голосування стало відомо, що дивним чином пан Митник став першим серед чотирьох кандидатів і випередив найближчого рівно на 10 голосів. На наш погляд, це виглядає підозріло і має ознаки корупції", - йдеться у зверненні.

Депутати вважають, що Митник не може бути директором Національного інституту Шалімова через регламент НАМН України, згідно з яким кандидатура директора висувається з числа провідних вчених вищої кваліфікації в даній галузі науки.

"Зіновій Миколайович Митник є інфекціоністом і ніякого відношення до хірургії і трансплантології до призначення його виконуючим обов'язки директора Інституту ім. Шалімова, яке сталося кілька місяців тому, не мав", - йдеться у зверненні.

Крім того, вважають депутати, фахівці Інституту, "які все життя віддали хірургії, сьогодні буквально принижені тим, що керівника цього напрямку вкотре призначають волюнтаристським рішенням "зверху".

"Для того, щоб мати свою людину повністю ігнорується думка колективу. А для колишнього міністра підготували "тепле місце", - заявляють вони.

Депутати закликають "забезпечити законність кадрових рішень НАМН України та сприяти призначенню на посаду директора Інституту Шалімова фахівця в цій області, як цього вимагає регламент НАМН України".

Звернення підписали депутати від "Свободи" Михайло Блавацький, Ігор Кривецький, Ігор Мірошниченко, Олексій Кайда, а також депутат від "Батьківщини" Михайло Апостол.

У коментарі "Українській правді" один з авторів звернення "свободівець" Блавацький сказав, що до депутатів звернулися лікарі Інституту Шалімова, однак розголошувати їхні імена відмовився. За його словами, лікарі "налякані" перспективою втратити роботу, тому відмовляються спілкуватися з пресою.

Українська правда. Життя