Озон, який є на бортах багатьох літаків, небезпечний

— 15 липня 2013, 10:57

Німецькі пілоти попереджають про негативний вплив озону на бортах літаків, які не оснащені спеціальними фільтрами, що може становити небезпеку для екіпажу і пасажирів.

Повітряному флоту майже в усіх великих авіакомпаніях бракує так званих озонових конвертаторів, які перетворюють на кисень потенційно небезпечний газ озон, яким насичена стратосфера, передає "Німецька хвиля".

Відповідні висновки містяться у внутрішньому дослідженні професійного об'єднання авіаторів Німеччини Cockpit, про яке пише німецьке видання Die Welt.

Як повідомляє газета, ще 5 років тому авіакомпанії запевняли, що встановлять на усіх лайнерах відповідне обладнання, а нові машини, які потрапляють до повітряного флоту, уже мають на бортах необхідні установки. Однак, запевняють німецькі пілоти, ці плани не були повністю втілені.

"Частково повітряні судна не мають озонових перетворювачів", - йдеться у дослідженні робочої групи повітряних медиків, яке у червні 2013 року було розіслане членам Cockpit.

Авіакомпанії могли відреагувати на нього монтуванням озонових конвертаторів або уникненням польотів у зонах озонового накопичення, про яке надаються щоденні повідомлення.

Представники Cockpit наголошують, що для уникнення озону на бортах "не йдеться про рекомендації, щодо яких можна вести перемовини, а йдеться про вимоги законодавства про охорону праці та здоров'я".

Між тим, за даними іншого дослідження, проведеного фахівцями Університету Північної Кароліни і оприлюдненого 12 липня, щороку близько 2,1 мільйона людей на Землі вмирає через забруднення повітря. З цієї кількості 470 тисяч осіб гинуть від наслідків впливу високої концентрації озону, повідомляє інформагенція dpa.

Як стверджує Die Welt, хімічно активний газ озон є гентоксичним та може впливати на людину через дихальні шляхи та слизову оболонку. Особливо уразливими є маленькі діти та літні люди.

Навіть при отриманні невеликих доз озону люди, що мають хвороби дихальних шляхів, можуть отримати подразнення слизової та негативний вплив на функції легенів. Невеликі дози озону можуть спричиняти головний біль, втому, нудоту, запаморочення та послаблення концентрації.

Також, пише Die Welt, існує обґрунтована підозра, що озон викликає захворювання на рак. Саме тому в Німеччині не встановлена мінімальна допустима доза цього газу, і будь-який контакт із ним визнається небезпечним, пояснює видання.

Озонова діра над Арктикою

Експерти висловлюють занепокоєння бездіяльністю авіакомпаній. Голова німецької Федеральної служби охорони довкілля Йохен Флазбарт не розуміє стриманого ставлення авіакомпаній до попереджень медиків.

"Навантаження у кабінах пілотів можна знизити за допомогою озонових конвертаторів. Ці перетворювачі перевірені та ними серійно облаштовуються нові машини", - пояснив Флазбарт виданню Die Welt.

Водночас речник Cockpit припускає, що авіакомпанії бажають заощадити на новому обладнанні: "Авіакомпанії не монтують озонові ковертатори, посилаючись на відсутність відповідних вимог. І незважаючи на запевнення, що заради безпеки та здоров'я пасажирів та екіпажів буде зроблено все, дивляться на цифри та все одно вирішують по-іншому".

Видання зазначає, що озонові конвертатори вбудовані практично в усі лайнери, що здійснюють трансатлантичні перельоти, оскільки перебування у повітряному просторі США літаків без відповідного обладнання заборонено. Тож проблема, про яку повідомили пілоти, стосується великої частини літаків, що літають на короткі та середні відстані.

Реклама:

Головне сьогодні