У високих жінок більше шансів захворіти на рак - вчені

— 27 липня 2013, 12:05

Робота, яку цитує Medportal.ru опублікована в журналі Cancer Epidemiology, Biomarker's and Prevention.

Автори провели аналіз масиву даних, отриманих в ході 12ти річного масштабного дослідження жіночого здоров'я Women's Health Initiative, в якому взяли участь майже 145 тисяч жінок в пост-менопаузі. За цей період у майже 21 тисячі учасниць були діагностовані онкологічні захворювання.

Було встановлено, що чим вище жінка, тим більше у неї ймовірність розвитку будь-яких форм раку, особливо раку грудей, ободової і прямої кишки, нирок, матки, яєчників, щитовидної залози, а також множинної мієломи і меланоми. Результати були визначені з урахуванням безлічі інших привхідних факторів.

Як вирахували автори, кожні десять сантиметрів зросту асоційовані з 13-процентним збільшенням ризику розвитку онкологічних захворювань. Так, наприклад, згідно з отриманими результатами, у жінки зростом 1,78 метра ймовірність раку на 13 відсотків вище, ніж у жінки зростом 1,68 метра.

Крім того, як виявилося, деякі види раку більш інших пов'язані з ростом. Ймовірність раку нирки, прямої кишки, щитовидної залози і крові з поступовим збільшенням зросту зростає на 23-29%.

У авторів є декілька гіпотез, що пояснюють біологічні механізми, що лежать в основі виявленого феномена. По-перше, оскільки зростання людини визначається генетичними чинниками, деякі з них можуть бути пов'язані з схильністю до раку.

Крім того, високий зріст може бути підкріплений хорошим харчуванням у дитинстві, що може також впливати на гормональний статус, який, у свою чергу, впливає на схильність злоякісним новоутворенням. Проте, однозначної версії у авторів поки немає.

Реклама:

Головне сьогодні