Гроші на ліки до онкохворих не доходять – активісти

— 3 липня 2013, 14:11

Про це повідомляють активісти пацієнтської орагізації Ukrainian community advisory board.

За їхньою інформацією, на 2013 рік на ліки для дорослих онкохворих передбачено 230 мільйонів гривень, для дітей – 216 мільйонів.

У середу біля будівлі Міністерства охорони здоров'я активісти провели акцію-брифінг пацієнтів.

Вони вимагали від міністерства видати наказ керівникам онкологічних закладів щомісяця оприлюднювати інформацію про ліки, закуплені за державний кошт.

Гроші на ліки не доходять до пацієнтів

"Незважаючи на щорічні збільшення видатків на закупівлю препаратів для хіміотерапії, більшість хворих ці ліки в очі не бачили", - заявляють вони.

Згідно з дослідженням організації, люди бояться говорити публічно про проблеми в онкологічних лікарнях через "страх, що їх будуть гірше лікувати чи взагалі випишуть додому вмирати".

Ті, хто все ж погодились поспілкуватися з пацієнтськими організаціями, зізнаються: ліків вони не отримують.

Пацієнти бояться скаржитися на лікарів

"Лікарі називають захмарні ціни на препарати та дають візитні картки медичних представників, аптечних мереж або просто таємничих кур’єрів, які привозять хворим ліки додому, без чеків та накладних", - повідомляють активісти.

У свою чергу міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова заявила, що міністерство не може проконтролювати все, і попросила активістів та журналістів "при таких випадках (продажі лікарями препаратів) обов'язково звертатися до правоохоронних органів".

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні