Після протестів активістів, МОЗ зобов’язав довести ефективність ліків, які закуповувало за державний кошт

— 19 серпня 2013, 14:07

Тепер дітей з такою хворобою не зможуть лікувати цим препаратом. Для них будуть закуповувати за державний кошт ліки, дія яких ефективніша для цього захворювання.

Про це йдеться у повідомленні пацієнтської організації ЮКАБ у понеділок.

Окрім того, МОЗ зобов’язало виробників провести клінічні випробування препарату та довести його ефективність у лікуванні муковісцидозу.

До того часу за кошти державного бюджету цей препарат закуповуватись не буде, та жоден з лікарів не зможе рекомендувати його пацієнтам з цією хворобою.

"Це величезна перемога пацієнтів, – стверджує Ольга Стефанишина з ЮКАБ. – Адже фактично виробник препарату, який до цього часу закуповував МОЗ і який не те, що не лікував, а й шкодив дітям, не зможе писати в інструкції, що цей препарат лікує муковісцидоз. А отже – і подаватися на державні тендери".

Як відомо, минулого року Мінздоров’я закупило препарат "Креазим" для лікування дітей, хворих на муковісцидоз, оскільки він виявився найдешевшим із усіх пропозицій та відповідав заявленому у замовленні держави основному складу препарату.

[L]Це біологічний препарат, що замінює ферменти, які не виробляються у дітей з таким діагнозом.

Така закупівля МОЗу викликала супротив з боку громадськості та батьків маленьких пацієнтів, адже використання генериків, тобто дешевших замінників, для лікування дітей, хворих на муковісцидоз, не рекомендується в світі через можливі випадки побічних реакцій.

В Україні ж, через найнижчу ціну і схожий склад, Міністерство охорони здоров’я закупило ці ліки.

Реєстраційне посвідчення на цей препарат видавалося у 2005 році з огляду на основну діючу речовину – панкреатин – яка є ефективною у терапії при багатьох захворюваннях.

Однак, щойно до МОЗ почали надходити скарги від пацієнтів, спеціально створена робоча група вивчила питання і дійшла висновку, що вплив діючої речовини може відрізнятися при таких рідкісних хворобах, як муковісцидоз.

Саме тому робоча група рекомендувала виробникові "Креазиму" виключити муковісцидоз з інструкції до препарату. На сьогодні виробник погодився це зробити.

На сьогодні близько 800 людей в Україні страждають на цю хворобу. Майже всі хворі – це діти, адже в Україні через неякісне лікування лише 1 з 10 дітей з таким діагнозом доживає до 18 років.

У Європі середня тривалість життя таких пацієнтів складає 43 роки.

Муковісцидоз є рідкісним генетичним захворюванням, що спричиняє серйозні розлади в роботі внутрішніх органів, особливо – травної системи та легень.

Функція підшлункової залози поступово згасає, тому поживні речовини з їжі не засвоюються, внаслідок чого хвора дитина не може повноцінно рости і розвиватися.

Реклама:

Головне сьогодні