На відшкодування вартості ліків для діабетиків передбачено 120 млн. грн. - МОЗ

— 17 вересня 2013, 10:56

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, яке цитує Інтерфакс.

"Щодо введення цін на цукрознижувальні препарати, постанова лежить у Кабміні, але її чомусь не ухвалюють. Дуже складно, ви ж розумієте, що далеко не всі зацікавлені, щоб було так", - повідомив радник міністра охорони здоров'я Віктор Чумак.

За його словами, в бюджеті наступного року передбачено 120 млн. грн. на відшкодування вартості ліків для хворих на цукровий діабет.

"На цукрознижувальні препарати передбачено 120 млн. грн.", - сказав Чумак.

Водночас він зазначив, що триватиме реалізація проекту з референтного ціноутворення на ліки для лікування гіпертензії.

Чумак застеріг: "Коли ми поширюватимемо пілотні проекти, це стане навантаженням на аптеки, оскільки вони кредитують. Якщо їм не повертати гроші, вони просто припинять відпускати ліки (за референтними цінами), і на цьому все зупиниться".

Радник міністра так оцінив пілотний проект щодо відшкодування вартості препаратів для гіпертоніків: "Проект вдалий, який довів, що не скрізь на місцях уміють працювати в сучасних умовах".

Він також нагадав, що цього року було передбачено 191 млн. грн. відшкодування вартості ліків для гіпертоніків. "На цей рік було передбачено 191 млн. Думаю, на наступний також, тому що ми не використовуємо всі ці кошти... Там буде близько 200 млн. грн. заявлено", - пояснив Чумак.

Він наголосив, що реалізація пілотного проекту з референтного ціноутворення на препарати для лікування гіпертонії сприяла збільшенню кількості людей, які лікують цю недугу, а також тих, у кого виявили це захворювання. Загалом, як зазначив Чумак, в Україні близько 12 млн. людей страждають від гіпертонії.

В Україні з листопада минулого року повністю запрацював механізм реімбурсації цін ліків для гіпертоніків - у всіх регіонах триває процес виписування рецептів, купівлі-продажу, а також відшкодування вартості лікарських засобів від високого тиску за схемою, передбаченою в пілотному проекті.

Згідно з рекомендаціями, розробленими МОЗ для лікарів, кардіолог, терапевт, педіатр або сімейний лікар виписує пацієнту-гіпертоніку рецепт із зазначенням міжнародної непатентованої назви препарату (молекули) й дози. Пацієнт із рецептом, завіреним печаткою лікувально-профілактичного закладу, впродовж 30 днів може придбати ліки в аптеці за знижкою, а аптекам буде відшкодовано знижку.

Держава регулює ціни на сім молекул, які містяться в ліках для гіпертоніків: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амплодипін і ніфедипін.

Реклама:

Головне сьогодні