Тест

МОЗ про скандальні норми для садків: вони відповідають сучасним світовим нормам

Про це на брифінгу пояснили автори державних санітарних правил та норм "Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей", розкритикованих відомим дитячим лікарем Євгеном Комаровським.

Як пояснили у МОЗ, головною новацією документу є забезпечення прав дітей з особливими потребами: встановлення відповідних пандусів, розширення дверних проміжків, перебудова санвузлів тощо для можливості адаптації такої категорії дітей до звичних умов існування.

Кондиціонери у дитсадках є лише джерелом збудників та інфекцій, а тому не мають у них використовуватись, пояснила завідуюча лабораторією гігієнічного забезпечення умов життєдіяльності дітей Інституту гігієни і медичної екології НАМН Аліна Платонова.

Адже ці побутові прилади не призначені для використання в приміщеннях, де є скупчення дітей, не відповідають певним будівельним нормам та не виконують функцій повноцінного кондиціювання і вентиляції.

[L]За словами заступника директора Інституту гігієни і медичної екології НАМН Надії Польки, прописала у нормах кількість санвузлів має бути, аби діти віком від 3 до 6 років мали вільний та вчасний доступ до туалетів, бо саме у цьому віці формується сечова та шлункова системи.

Правилами також дозволяється добудова 3 поверху в приміщеннях дошкільних закладів, але суто для адміністративних потреб.

Як пояснюють у МОЗ, дитсадки перевіряються раз на рік, зазвичай перед осіннім сезоном. Тож у керівників дитсадків є чимало часу на виправлення ситуації, якщо якісь норми у них не дотримуються.

Крім цього санепідслужба із розумінням ставиться до фінансових можливостей закладів, і в кожному конкретному випадку буде окремо узгоджувати із керівництвом закладу порядок виконання нововведень, переконує начальник Відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби Олексій Даниленко.

Автори нових санітарних норм також вказують, що при недотриманні у дошкільному навчальному закладі вимог санітарного законодавства підвищується ймовірність появи морфофункціональних відхилень у дітей у 2,6 рази, зниження адаптаційних можливостей організму у 2,4 рази, зниження розумової працездатності дітей у 1,6 рази, підвищення ризику розвитку вираженої втоми у 2,7 рази.

Тому усі вимоги в цьому документі обґрунтовані науковцями та практиками з позицій збереження та зміцнення здоров’я дітей.

У МОЗ кажуть, що прийняті санітарні норми фактично не зазнали суттєвих змін, а нові положення відповідають сучасним вимогам часу та світовим і європейським нормам в охороні здоров’я дітей.

Як відомо, раніше Євген Комаровський у відкритому листі написав, що Міноздоров’я прийняло нові санітарні норми для дитячих садків, які неможливо виконати.

"Я з абсолютною переконаністю, спираючись на свій більш ніж 35-річний досвід вивчення дитячого здоров'я, заявляю: Жоден дитячий садок нашої країни не відповідає і ніколи не буде відповідати новоствореним санітарним нормам і правилам; Тепер в нашій країні в принципі неможливо побудувати (створити, організувати) дитячий садок, відповідний нормам і правилам", - написав Євген Комаровський.

Українська правда. Життя