Учені назвали ймовірні причини депресії: сон перед телевізором та гарний секс

— 3 вересня 2013, 10:17

Занепасти духом можна, прибравши з раціону червоне м’ясо, захопившись сексом або дозволяючи собі засинати перед телевізором.

Про це повідомляє The Daily Mail.

Вирішивши відмовитися від червоного м’яса, щоби поліпшити своє здоров’я, можна відчути зміни настрою – і не на краще. Як пояснює дієтолог Алана МакДоналд, так може проявляти себе дефіцит заліза, яке є необхідним для утворення гемоглобіну.

"Він допомагає насичувати киснем всі ваші головні органи, тож, якщо вам бракує заліза, ви почуваєтеся млявими і втомленими, і це може вплинути на ваш стиль життя, перешкоджаючи соціалізації та відбиваючись на вашому настрої", - говорить експерт.

За слів МакДоналд, жінка повинна щодня отримувати 14,8 міліграмів заліза на день, а чоловік – 8,7. Окрім червоного м’яса, щедрим джерелом заліза є броколі та капуста.

Дуже шкідливою науковці називають звичку спати з увімкненим телевізором або комп’ютером. Блимання екрану світлові рецептори сітківки ока сприймають як сигнал прокидатися, пригнічуючи утворення гормону сну – мелатоніну.

Поганий, неглибокий, уривчастий сон та втома "гасять" активність префронтальної кори головного мозку, яка відповідає за раціональне мислення. Замість цього активнішою стає мигдалеподібна залоза, пов’язана з емоціями – зокрема сумом та злістю.

Ознаки депресії науковці з Університету Огайо помітили навіть у хом’яків, після того як піддослідні тваринки деякий час поспали при такому освітленні.

Та ж сама мигдалеподібна залоза може бути "винна" в тім, що після яскравого й пристрасного сексу дехто з нас відчуває сум. На думку психіатра Річарда Фрідмена, під час оргазму ця ділянка мозку значно знижує свою активність, зате потім надолужує своє.

На наш настрій може впливати й постава, вважають психологи. Коли ми, сутулячись, сидимо за комп’ютером, то мимоволі надаємо своєму тілу пози смутку.

"Коли ви відчуваєте смуток і депресію, ви часто схиляєтеся, кладете голову на руки, і ваше тіло стає замкненим. Але якщо ми поволі змінимо положення нашого тіла, прийнявши більш вертикальну позицію, це може глибоко та негайно вплинути на наш настрій", - зазначає психолог Майкл Сінклер.

Тим, хто зазвичай піднімає собі настрій солоденьким, дієтологи радять не покладатися на шоколад. Цукерка на голодний шлунок здатна підбадьорити нас на якісь півгодини, а далі рівень цукру в крові почне знижуватися, і нам стане ще сумніше. Макдоналд каже, що смаколик спрацює краще, якщо з’їсти його не закуску після страви, багатій на волокнисті вуглеводи, наприклад, цільнозернової пасти.

Так само стабілізувати рівень цукру в крові та повеселішати допоможе банан.

Реклама:

Головне сьогодні