В Україні вдвічі частіше помирають від інсультів, ніж у Європі

— 29 жовтня 2013, 10:51

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив старший науковий співробітник відділу симптоматичних гіпертензій Інституту кардіології імені Стражеска Володимир Граніч.

Він зазначив, що на інсульт могли б хворіти значне менше українців, якби дбали про своє здоров’я. "Потрібні фізичні навантаження та правильне харчування. Взагалі, у того, хто є гурманом, у нього будуть зрештою всі серцево-судинні хвороби і ускладнення. Обмеження мають бути на всіх рівнях – і по жирах, і по вуглеводах. І активне фізичне навантаження – воно повинно бути щодня у кожного. Бодай 30-40 хвилин ходьби щодня. Занадто великі фізичні навантаження теж негативно впливають на здоров’я. Тут повинна бути золота середина при навантаженнях", - розповідає він.

За словами лікаря, за симптомами інсульт дуже схожий на непритомність. "Тобто, людина різко стає блідою, втрачає свідомість. Де б така людина не була, її слід обережно покласти у горизонтальне положення. Якщо в когось із людей навколо є нашатир, дати. Але загалом застосувати всі "серцеві" ліки, що є під рукою, треба дуже обережно і доречно. Є, наприклад, ситуації так би мовити напіввтрати свідомості. Тобто, людині може стати зле просто через те, що є скупчення людей у транспорті, бракує повітря. У будь-якому разі треба викликати швидку, потрібен спокій хворому до приїзду бригади медиків. І коли вони приїдуть, вони визначать – що тут є: справді інсульт чи щось інше", - застерігає лікар.

Реклама:

Головне сьогодні