В Україні зменшилась кількість абортів серед неповнолітніх, але висока смертність породіль - ООН

— 31 жовтня 2013, 10:54

Про це йдеться в останньому звіті Фонду про населення світу, де наголошено, що кожного дня приблизно 20 тисяч дівчат віком до 18 років народжують дітей. Приблизно чверті з тих матерів немає ще й 15 років, пише Радіо Свобода.

ООН повідомляє, що проблема материнства неповнолітніх тісно пов’язана зі злиднями, браком освіти та безправністю молодих жінок. Саме у найбідніших країнах світу: Бангладеш, Чад, Малі, Ніґер та у Гвінеї одна дівчина з кожних 10-ти стає матір’ю у віці до 15-ти років.

За словами виконавчого директора Фонду народонаселення ООН Бабатунде Осотімехіна, суспільство часто звинувачує лише дівчину в тому, що вона завагітніла, але "вагітність неповнолітніх переважно є не результатом зваженого вибору, а скоріше відсутності вибору".

Останній звіт Фонду Народонаселення ООН окремо зупиняється на прикладі України, де у дев’яностих роках здійснювали близько мільйона абортів. Відтоді, йдеться у звіті, цей показник вдалося зменшити на 80% головно завдяки кращому доступу до протизаплідних засобів, а також завдяки поширенню інформації та послуг у галузі планування сім’ї.

Рівень абортів серед неповнолітніх віком від 15-ти до 17-ти років в Україні зменшився на дві третини. Разом з цими очевидними успіхами, якими на думку авторів звіту, варто завдячувати урядовій політиці і програмам міністерства охорони здоров’я, в документі Фонду народонаселення ООН вказано і на явні демографічні проблеми України.

Зокрема показник смертності породіль в Україні за даними 2010 року значно перевищує середньоєвропейський показник. У сусідній Польщі на 100 тисяч пологів було зареєстровано лише 5 випадків смерті породіль, а в Україні аж 32. Так само в Україні рівень смертності дітей віком до 5-ти років понад удвічі перевищує такий самий польський показник.

Ці та інші статистичні дані вказують, що Україна має нагальну потребу покращення стану справ, що наразі виливається у серйозну демографічну проблему – скорочення населення через надто високу смертність і водночас низький рівень народжуваності.

Реклама:

Головне сьогодні