Депресія прискорює старіння людини – вчені

— 13 листопада 2013, 12:10

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Molecular Psychiatry, повідомляють РИА Новости.

Душевні муки, які відчувають люди, які страждають депресією, істотно погіршують "зношування" людського тіла, прискорюючи його старіння" , - пояснила Йосін Верхувен з Амстердамського вільного університету (Нідерланди).

Верхувен та її колеги заміряли довжину теломер у близько 1900 осіб, що страждали депресивними розладами в будь-який період свого життя, і у 500 людей, що не були схильні до депресії. Вік учасників експерименту становив 18-65 років.

Теломери – це кінцеві ділянки хромосом, що знаходяться в ядрі кожної клітини людського організму. Теломери захищають ДНК від пошкоджень. При кожному розподілі клітини вони стають коротшими, коли їх довжини виявляється недостатньо для нового поділу, клітина гине.

Вчені виявили, що теломери у тих, хто страждав депресивними розладами, були коротші, ніж у здорових учасників дослідження. При цьому, чим сильнішими були симптоми психічного розладу і чим довше вони зберігалися, тим коротшими були теломери.

Нормальна довжина теломер у здорової людини в середньому становить 5540 пар основ ("будівельних блоків" ДНК). Рік життя в середньому вкорочує теломери на 14 таких пар.

Вчені виявили, що у людей, що страждали депресією, середня довжина теломер становила 5460 пар основ.

[L]Це означає, що психічний розлад прискорював старіння їхнього організму на кілька років.

Ця залежність зберігалася навіть при врахуванні інших факторів, що прискорюють старіння, таких як зайва вага, куріння, вживання алкоголю.

Вчені вважають, що їхні результати можуть пояснити, чому люди, які страждають депресією, більше схильні до захворювань, які зазвичай приходять з віком: слабоумство, рак, діабет 2-го типу.

Реклама:

Головне сьогодні