Через приєднання Криму до Росії з'явилась загроза для хворих на ВІЛ кримчан

— 21 березня 2014, 09:49

Понад 14 тисяч кримчан, які страждають від наркотичної залежності, будуть позбавлені життєво необхідного для них курсу терапії, який вони проходять зараз, повідомляє Deutshe Welle.

Особливо вразливими, кажуть в благодійній організації, є вісімсот пацієнтів, які отримують під медичним наглядом синтетичні замінники наркотичних речовин з метою уникнення загрози зараження вірусом імунодефіциту людини через брудні шприци.

Такі способи терапії заборонені в Росії, а запасів замінників вистачить лише на найближчі тижні, застерігають представники HIV/Aids-Alliance. Будь-яке переривання субституційного лікування матиме катастрофічні наслідки "для здоров'я, захисту прав людини та поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в регіоні", повідомив керівник HIV/Aids-Alliance в Україні Андрій Клєпіков.

На відміну від України, де наркозалежних забезпечують стерильними шприцами, презервативами та тестами на виявлення ВІЛ, у Росії роблять ставку на покарання, а не терапію, пояснив Клєпіков.

Водночас перебої із постачанням ліків у Криму уже відчувають ВІЛ-позитивні кримчани. Про це повідомляє аігенція ЛігаБізнесІнформ з посиланням на Всеукраїнську мережу людей, що живуть з ВІЛ. Організація закликає не припиняти поставки ліків для хворих і зауважує, що у Криму перебуває понад 10 тисяч ВІЛ-позитивних громадян України.

Реклама:

Головне сьогодні