Тест

Політики "вкрали" у пацієнтів гроші на лікування – активісти

Про це йдеться у листі більше 30 пацієнтських організацій до в. о. президента України Олександра Турчинова та прем’єра Арсенія Яценюка.

Пацієнтські організації вимагають не заощаджувати на здоров’ї українців та профінансувати закупівлю ліків для смертельно хворих. Вони стверджують, що влада послідовно "вбиває" пацієнтів і своїми рішеннями може спричинити медичну катастрофу в Україні.

"Минулого тижня політики "вкрали" в пацієнтів гроші на лікування, які були закладені в піднятті акцизів на тютюн, алкоголь та слабкий алкоголь. Акцизи підняли, але гроші підуть не на лікування, – заявляє Дмитро Шерембей, голова Благодійного фонду "Пацієнти України".

"Нас ошукали, адже акцизи були підняті на наступний же день після нашої гучної акції "Акцизи рятують життя!" та виступів у парламенті. А законопроект про спрямування грошей з акцизів на покриття дефіциту лікування, що становить 3,1 млрд. гривень, був проігнорований", – додає він.

У своєму листі пацієнтські організації також зазначають про неприпустимість маніпуляцій владою, коли більшість українців підтримали підняття акцизів, вважаючи, що значна частина з цих коштів буде використана на потреби хворих, а не піде до загального бюджетного фонду.

"3 квітня 2014 міністр фінансів відзвітував, що підвищення акцизів є заходом уникнення фінансової катастрофи, якщо гроші на ліки для ВІЛ-позитивних людей не будуть виділені сьогодні, це стане початком гуманітарної катастрофи, планом розвитку смертності в Україні", – заявив Голова Координаційної ради ВБО "Всеукраїнська Мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом", Володимир Жовтяк.

Величезний супротив пацієнтів викликало введення додаткового ПДВ у розмірі 7% на постачання ліків, починаючи з 1 квітня.

"Це стане останнім цвяхом в домовину для сотень тисяч українців, – заявляє Ганна Гопко, заступник голови Опікунської Ради НДСЛ "Охмадит". – За диво-логікою уряду та депутатів акцизи на горілку і вино піднімуться лише з 1 вересня, у той час як ПДВ на ліки ввели вже з 1 квітня. Це чітко показує пріоритетність захисту урядом не хворих українців, які і так не можуть дозволити собі лікування, а навпаки, величезних алкогольних корпорацій, яким дали відстрочку".

У своєму відкритому зверненні пацієнти вимагали прийняти зміни до Державного бюджету України та перерозподілити частину доходів від акцизів на алкоголь, слабкий алкоголь та тютюн і спрямувати їх на лікування смертельно-хворих, а також скасувати 7%-вий податок на постачання ліків.

За їхніми підрахунками, в Україні щодня від нестачі ліків помирає 1607 людей, а це майже 600 000 українців на рік, яких можливо було б врятувати, підтримавши пропозиції пацієнтів.

Українська правда. Життя