Тест

Перша медична. Про страшні речі, котрі трапляються рідко, але є небезпечними. Частина 3

Читайте також:

"Перша медична для диванної сотні. Частина 1"

"Перша медична на війні. Частина 2"

Ви ніколи більше не читатимете цей текст. Коли виникне необхідність надати медичну допомогу, цієї статті поруч не буде, як і часу читати медичні довідники.

Ми просто говоримо про медичні жахи гуманітарної катастрофи. Ці правила не повинні застосовуватися в мирному житті, коли вам не хочеться йти в поліклініку.

Захворювання

У нас не вийде на одній сторінці викласти все те, що вивчають лікарі впродовж 6 років. Будемо свідомо спрощувати.

Перед нами стоїть задача не вилікувати хворобу, як у лікарні – а дожити до надання кваліфікованої допомоги. Ми виходимо з того, що "несерйозні" захворювання, такі як застуда, проходять самостійно, і наше лікування чи нелікування суттєво нічого не змінить. А от при "серйозних" захворюваннях – апендицит, запалення легень – наше лікування дасть шанс дожити до кваліфікованої допомоги.

Як і у випадку травм, прислухаємося до бажань хворого – хоче пити, хай п'є. Не хоче їсти, хай не їсть.

Застуда, вірусна інфекція. Лікування не потребує. Температуру збиваємо тими препаратами, котрі наявні в аптечці – Парацетамол, Ібупрофен.

Будь-які інші захворювання, котрі супроводжуються підвищенням температури та ще чимось – біль, пронос, блювота, набряк, виділення гною, тощо – вимагають вживання антибіотиків.

Отже, правило: "Температура+біль/гній/набряк/… = антибіотик".

Застосування антибіотиків. При захворюваннях, пораненнях нижньої половини тулуба приймаємо Ципрофлоксацин. При пораненнях чи хворобах голови, шиї, грудей – Амоксиклав.

Щодо часу застосування антибіотику: антибіотик приймається до зниження температури тіла, плюс 1-2 дні. Якщо впродовж 48 годин температура тіла не знижується – до Амоксиклаву додаємо Ципрофлоксацин, і навпаки.

Антибіотики випускають у пігулках та у флаконах для введення шприцом чи в крапельниці. Якщо ви володієте технікою введення препаратів у м'яз чи вену – робіть це. Якщо ні – указані препарати непогано всмоктуються при прийомі в пігулках.

Вогнепальне поранення

Потребує медичної допомоги за означенням. Лікування пацієнта з вогнепальним пораненням не завжди успішне, навіть в умовах спеціалізованої лікарні.

Наші можливості "на полі бою" будуть вкрай обмеженими: зупинка кровотечі (накладення пов'язки), знеболення, транспортування до лікаря.

З хороших новин: якщо поранений не гине відразу, шанси є. Якщо медична допомога тимчасово недоступна – даємо антибіотик, за "нашим правилом".

Знаю, дуже спрощено, грубо. Такий підхід до хвороб неприпустимий за наявності лікаря неподалік. Але ж ми готуємося до гіршого, чи не так? А коли ми повернемося до мирного життя, цю інструкцію треба забути, спалити – і більше ніколи до цього не повертатися.

Реанімація. Штучне дихання. Масаж серця

Не тіште себе ілюзіями. Тут мало читати. Для того щоб це виходило – бодай якось! – треба тренуватись, хоч якось. Спробуйте-но навчити 7-річну дитину зав'язувати шнурки в журнальній статті...

Лікар, що розповідає про реанімаційні заходи на словах, робить марну справу. Той хто хоче вміти – йде на курси. Задовольняти читацьку цікавість – не моя справа.

Ми навмисне детально говоримо про "прості" речі, котрі легко виконуються навіть непідготовленим читачем. І навпаки, немає сенсу багато розповідати на словах про такі вміння, як штучне дихання. Тут потрібне тренування.

Аптечка

Яку аптечку збирати нам із вами?

Для перебування в місті в облозі кілька тижнів? Чи лише звичайний набір ліків "про запас", щоб при потребі не виходити з дому під час комендантської години?

Я б орієнтувався на надання допомоги при повсякденних нетяжких травмах – подряпини, порізи, опіки, забої, а також для надання першої допомоги одному-двом тяжкопораненим. Гадаю, орієнтуватися слід на один тиждень автономного існування в умовах обмеженого доступу до медичної допомоги.

Один тиждень у розрахунках – це медичний розрахунок. Банальні "подряпини" загояться, а застуда пройде за цей час. Тяжкі хвороби чи поранення, котрі потребують лікарняної допомоги чи операції, впродовж тижня без лікарської допомоги – скоріше за все, призведуть до загибелі.

Виходячи із цих передумов, формуємо склад аптечки.

Обов'язкове:

1. Бинт стерильний, 2-3 на особу, бинт має бути широкий. Пальці легше бинтуються вузьким бинтом, для цього широкий розрізається навпіл ножем. Зручними у використанні є індивідуальні перев'язувальні пакети, там, крім бинта, є марлеві серветки, які безпосередньо накладаються на рану.

2. Стерильні марлеві серветки – дуже корисна річ. Використовуються для чого завгодно. Дуже зручні при накладанні пов'язок, з успіхом заміняють вату. Взяти багато. Проблема: є не в усіх аптеках.

І бинт, і серветки не є чимось незамінним та магічним. За відсутності бинта використовується будь-яка чиста тканина.

3. Перекис водню. Його треба багато – 100мл особу. Будь-яка рана має бути промита перекисом. Увага: перекис не повинен потрапити в очі!

4. Спирт – найкращий дезінфікуючий засіб. Підходить для обробки шкіри, дезінфекції рук, та чого завгодно! При потребі горить. Його не можна лити в рану, в очі та в рот.

Проблема: де його взяти? В аптеках є різноманітні замінники – підходять. Крайній випадок – горілка: 200-250мл це краще ніж 100мл.

5. Пластир. Потрібний у медицині та побуті, зайвим не буває, краще брати широкий, з нього при потребі можна зробити вузькі смужки. 3-5 мотків, забагато не буває, згодиться весь.

6. Вата. Вона не потрібна, якщо є достатня кількість марлевих серветок. Хоча згодиться й не в медичних цілях. Шматки вати можна кріпити пластиром на ділянки шкіри, які натираються взуттям – це захищає шкіру від подальшого пошкодження. Хай буде, небагато.

7. Корисні речі – пінцет, ножиці, голка, міцна нитка.

Спеціальне, але дуже бажане:

1. Активоване вугілля. Застосовується при отруєннях. Наголошую: приймати відразу 30-40 пігулок, запиваючи водою! Відтак, хай в аптечці їх буде 60 штук.

Існує багато замінників – підійде те, що є в аптеці. Хоча, отруєння видається не найважливішою проблемою.

2. Сульфацил натрію, він же Альбуцид – 20% або 30% розчин. Очні краплі, котрі бажано застосовувати при будь-яких травмах ока. З успіхом може бути замінений на очні краплі Левоміцетину 0,5%. Взяти одну пляшечку – або того, або того. Залежно від пляшечки, може доведеться взяти ще й піпетку. Будь-які очні краплі, наявні в аптеці, також підійдуть.

3. Протиалергійні засоби – Лоратадин/Кларитин. Взяти лише кілька пігулок, 10 вистачить із головою.

4. Корисна всячина:

Пантенол. Буває в тюбику, як звичайна мазь, а буває спрей-пшикалка. Гарний засіб для лікування опіків, може наноситись на рану, що загоюється. Для опіків існує теоретично охолоджуючий гель. Не знаю, чи він є в Україні.

При нудоті, тяжкості в шлунку - Метоклопрамід 1-2 пігулки.

При проносі допомагає Лоперамід – 2 пігулки відразу, потім по одній після кожного випорожнення. При переймоподібному болю в животі можна прийняти 2 таблетки Дротаверину, синонім Но-шпа.

5. Знеболюючі. Помірний біль втамовується за допомогою 2 пігулки Парацетамолу по 500мг – Панадол, Ефералган, Солпадеїн – взяти треба багато, 2-3 упаковки на особу. Сильний біль вимагатиме прийому Дексалгіну. На випадок тяжкої травми не зашкодять ампули препарату Дексалгін, 10 ампул.

6. Температура. Парацетамол/Солпадеїн/Панадол – одразу 2 таблетки по 500мг, можна Ібупрофен.

7. Антибіотики – Амоксиклав та Ципрофлоксацин. Підходять будь-які їхні замінники, наявні в аптеці в таблетках чи флаконах для ін'єкцій. Брати обидва, з розрахунку на 5-7 днів.

8. Навіть якщо ви не володієте технікою ін'єкцій, сподіваймося, що хтось із вашого оточення вмітиме це робити, тож 10-20 шприців не зашкодять. З тією ж метою, корисною буде крапельниця – 1-2 на родину, та 2-3 флакони фізрозчину.

Не знаєте навіщо? І слава Богу, але тим, хто знає й уміє, це точно знадобиться.

9. Один-єдиний випадок, коли ін'єкція за допомогою шприца конче потрібна – при укусі бджоли, оси та інших комах – у шию, язик, обличчя. Тоді негайно треба ввести 4-8мл Дексаметазону.

Випадок рідкісний, але дуже небезпечний. Нехай шприц та кілька ампул будуть в аптечці.

Медикам відомі також інші ситуації, де й коли ще можна застосувати Дексаметазон. Беріть. Існують шприци "Epi Pen", готові для використання.

10. Рукавички. Хоча б 10 пар. Стерильні зручніші. Не буде зайвою ціла коробка, там 50-100 пар. Вона невелика й недорога.

11. Кому пощастить, знайдіть в аптеках Quick clot, Celox. Це засоби "останньої надії" при зупинці кровотечі. Краще, коли їх будуть застосовувати ті, хто знає як. Але якщо пощастить придбати – беріть.

Я завжди в аптечку кладу й ліхтарик, і свічку, і сірники, і ножиці, і скальпель, декілька лез.

В аптечці кожного має бути також той набір ліків, якими ви чи ваша родина користуєтесь в мирний час.

Важливе зауваження: будь-які медикаменти чи медичні інструменти можна брати, якщо ви вмієте ними користуватися та вам "є куди" їх брати. Є місце в сумці, і є сили нести – беріть все, що вважатимете за потрібне. Згодиться як не вам, то комусь поруч.

Список медикаментів, перелік травм і хвороб є орієнтовним.

Буду радий, якщо ви його зміните, удосконалите, а найголовніше – поділитеся із друзями, знайомими та незнайомими.

Олександр Лінчевський, торакальний хірург, відділення політравми 17 клінічної лікарні м.Києва, спеціально для УП.Життя