Прориву в лікуванні ВІЛ поки не сталося: після 2 років ремісії до пацієнтки повернувся вірус

— 12 липня 2014, 09:29

Ця невтішна звістка похитнула сподівання науковців, що потужна терапія на ранніх стадіях захворювання допомагає.

Про це пише The Telegraph.

Лише в березні цього року лікарі заявили, що в організмі маленької мешканки штату Міссіссіпі немає ВІЛ, хоча вона вже два роки обходиться без ліків. Проте цього четверга вони змушені були повідомити, що ремісія закінчилася.

Дитину знову лікують, вона добре реагує на препарати.

Матір дівчинки дізналася про те, що вона інфікована, лише під час пологів. Оскільки під час вагітності необхідна терапія не проводилася, і був високий ризик для немовляти, лікарі протягом перших 30 годин почали інтенсивне лікування. Воно тривало до 18 місяців, а тоді дівчинка зникла з поля зору медиків.[L]

Вона повернулася за 10 місяців і, хоча мати весь цей час не давала їй ліків від ВІЛ, медики не виявили в дитини вірусу. Наступні аналізи давали такий самий результат аж до минулого тижня.

Нині медики спостерігають за ще однією дитиною, теж дівчинкою, до якої був застосований такий самий тип лікування. Їй уже трохи більше року, і ВІЛ у її крові поки нема. Щоправда ліки маленькій пацієнтці давати не припиняють.

Поки що єдиною людиною, котра зцілилася від ВІЛ, вважається чоловік із Сан-Франциско. У 2007-му йому пересадили кістковий мозок від донора з природною стійкістю до ВІЛ. Понад 5 років у крові пацієнта не виявляють вірусу.

Нагадаємо, чотирьом діткам у Канаді невдовзі після народження також ввели велику дозу трьох різних антиретровірусних препаратів. У трьох із них ВІЛ поки немає.

Реклама:

Головне сьогодні