Тест

Гамбургери й картопля фрі завдають шкоди мозку - вчені

Це підтвердило нещодавнє дослідження, проведене в Австралії, пише The Daily Mail з посиланням на Science Network.

Дослідники з Західно-Австралійського університету та Telethon Kids Institute використали результати опитування, в якому брали участь 14-річні діти. 602 учасники, зокрема, відповідали на запитання щодо свого раціону.

За три роки підлітків попросили пройти деякі тести. Гірші результати в них показали ті, хто дотримувався "західного" стилю харчування, вживав джанкфуд, багато червоного м'яса та солодких напоїв. Кращі – ті юнаки да дівчата, котрі їли більше фруктів та зелені.

Учені констатували вплив неправильного харчування на швидкість реакції, розумові здібності, візуальну увагу, пам'ять та здатність до навчання.

На думку доктора Аннет Н'яраді, значну роль відіграє рівень омега-6-ненасичених жирних кислот, що містяться у смаженій їжі та червоному м'ясі. Оптимальним вважається співвідношення 1:1 між омега-3 та омега-6. Між тим за умови "західного" харчування воно може становити 1:20, а подекуди й 1:25, кажуть учені.

На додачу високу кількість насичених жирів та простих вуглеводів науковці пов'язують із порушенням роботи гіпокампа – частини мозку, яка бере безпосередню участь у процесі навчання та запам’ятовування і збільшується в об’ємі протягом підліткового періоду.