Учені підтвердили ефективність екстремальних дієт

— 16 жовтня 2014, 16:02

Чимало теорій стверджують, що худнути треба поволі. Поступове скидання ваги є здоровішим та "тримається" довше.

Одначе дослідження австралійських експертів, у якому взяли участь 200 людей із зайвою вагою, доводить, що це не обов’язково так. Про це пише The Independent.

Добровольців поділили на дві групи. Учасникам із першої на 12 тижнів різко зменшили добову кількість калорій. Їм дозволили споживати лише 400-800. Раціон людей із другої групи на 36 тижнів змінився не так кардинально – вони їли на 500 калорій менше, ніж звикли.

81% піддослідних із першої групи врешті досягли поставленої мети – скинули 12,5% від маси свого тіла. Серед учасників із групи №2 це вдалося лише 50%.

За три роки дослідники ще раз зв’язалися з учасниками. Виявилося, що представники обох груп повернули собі приблизно 71% від тієї ваги, яку втратили.

Як зазначають автори дослідження, люди, котрі худнуть швидко, відчувають піднесення та мають сильнішу мотивацію для того, щоби дотримуватися програми.

На думку професора-дієтолога та експерта з громадського здоров'я з Оксфордського університету Сюзан Джебб, знання того, що екстремальні дієти теж добре діють, дасть фахівцям змогу пропонувати пацієнтові програми схуднення залежно від його способу життя.

Водночас як підкреслює експерт із метаболізму людини з Університету Глазго Навід Саттар, учасники з обох груп таки набрали зайву вагу назад. На його думку, обидві групи худнули надто швидко, враховуючи, що зайві кіло з'являлися в них упродовж років. Якби програма схуднення була довша, повернення зайвої ваги можна було б уникнути взагалі.

Як наголошує дієтолог Гейнор Бассел, експрес-дієти часто призводять до того, що організм недоотримує певних вітамінів та мінералів.

Реклама:

Головне сьогодні