Лікарі навчилися долати лейкемію за допомогою ВІЛ

— 12 листопада 2014, 15:19

Чоловікові ввели знешкоджений вірус. Тепер у пацієнта ремісія.

Про це пише The Daily Mail.

Зв'язок між лейкемією та ВІЛ учені помітили в 2006-му. У ВІЛ-позитивного пацієнтаТімоті Вуда діагностували мієлоїдну лейкемію. Йому провели трансплантацію кісткового мозку. Донором стала людина з рідкісною генетичною мутацією. У Вуда настала ремісія, але разом із раком його покинув і ВІЛ.

Відтоді команда під керівництвом доктора Карла Джуна з Penn Medicine почала працювати над способом лікування лейкемії за допомогою ВІЛ.

Маршалл став одним із 30 пацієнтів, які погодилися взяти участь в експерименті. З організму добровольців було взято Т-лімфоцити, в які в лабораторії "імплантували" деактивований ВІЛ. Потім "клітини-вбивці" повернули назад. Озброєні ВІЛ, вони убивають рак та перебувають у сплячому стані, коли організму ніщо не загрожує.

"Це знешкоджений вірус, але він зберігає важливу рису ВІЛ, здатність вводити в клітини нові гени", - пояснює Джун.

Серед людей, які пройшли експериментальне лікування, було 5 дорослих та 25 дітей. 23 учасники вижили. 19 перебувають у ремісії. 7-річна Емма Вайтхед стала першою дитиною, яка отримала знешкоджений ВІЛ у 2012-му. Дівчинка вже два роки як здорова.

У планах у команди Джуна знайти спосіб за допомогою ВІЛ долати й інші форми раку. Влітку лікарі почнуть експериментальне лікування групи пацієнтів, хворих на рак підшлункової залози.

Реклама:

Головне сьогодні