Тест

Передчасні пологи все більше трапляються в Україні – лікар

Про це розповів заступник головного лікаря з медичної частини столичного перинатального центру Маланчук Олег, відзначаючи міжнародний день недоношеної дитини.

За його словами, таких дітей налічується більше 10 відсотків по Україні, країнах Європи та Америці.

"Передчасно народжені діти мають проблеми. За ними необхідний ретельний догляд, починаючи з моменту, коли мама ще вагітна і тільки входить у період пологів, під час самих пологів, введення препаратів, етапу реанімації", - зазначає він.

Лікар також каже, що дуже важливий другий етап виходжування. "За цими дітками має доглядати невролог, психолог, окуліст та всі інші лікарі. Якщо одразу не почати лікувати та корегувати наявні проблеми, вони можуть призвести до інвалідності", - розповів Маланчук, додавши, що до проблеми недоношеної дитини необхідно ставитися як до соціальної проблеми.

На думку лікаря, важливим моментом є і спілкування жінок, які народили передчасно.

"Колись мами дуже сильно соромилися народження недоношених дітей. Вони ні з ким не спілкувалися, ні з ким не радилися. А зараз тут понад 40 матусь. У них вже є власний форум, вони допомагають одна одній, допомагають діткам. Адже передчасні пологи будуть, нікуди вони не зникнуть. І мами входять таким чином у соціум, вони не замкнені у собі. Вони можуть поділитися проблемою та набути психологічного розвантаження", - зауважив Маланчук.

Також лікар зазначив, що держава ніколи не відвертається від проблем недоношених дітей.

о акушерства і неонатології держава ставиться, можливо, навіть уважніше ніж до інших спеціалізацій. Але ми розуміємо, що і час зараз такий у країні, і можливості. Хоча ніхто від нас не відвертається, якщо ми щось просимо", - повідомив заступник головного лікаря Перинатального центру.

"Українська правда. Життя"