Дослідники порадили, як з’ясувати, чи спорт - це ваш спосіб схуднути

— 17 листопада 2014, 13:42

Дослідники з’ясували, що іноді ті, хто займався спортом заради схуднення, ставали важчими через нарощування м’язів, а не спалювання жирів.

Як відомо, правило схуднення просте: спалювати більше калорій, ніж споживати, і з часом людина почне втрачати вагу. Теоретично, цього можна досягнути дієтами чи за допомогою спалювання калорій під час фізичних навантажень, пише New York Times.

Науковці водночас не розуміли, чому одним вдається втрачати вагу, а іншим – ні. Тому в останньому дослідженні, результати якого були опубліковані The Journal of Strength and Conditioning Research, дослідники з Університету Штату Арізона взяли 81 здорових дорослих жінок, які вели сидячи спосіб життя.

У всіх цих жінок була надлишкова вага, деякі були значно важчими, аніж інші. Ніхто з них регулярно не займався спортом до початку дослідження.

Науковці попередили піддослідних, що вони займатимуться спортом, але при цьому не мають змінювати свої харчові звички.

Після обстеження і відповідних замірів, кожна з учасниць експреименту зайнялась спортом під наглядом дослідників впродовж 12 тижнів.

Наприкінці дослідження жінки були більш підтягнутими, але деякі з них погладшали. Майже 70% жінок набрали вагу під час цієї програми, хоча деякі з них навпаки – схуднули.

При цьому дослідники не знайшли ніяких особливостей у жінок, які б могли пояснити, чому декому з них вдалось схуднути, декому – ні. Але проаналізувавши дані, з’ясувалось, що ті жінки, які почали втрачати вагу після чотирьох тижнів занять, продовжували худнути і далі.

Після цього вчені зробили висновок, що ті, хто хоче худнути за допомогою фізичних вправ, мають зважуватись за місяць після початку тренувань аби зрозуміти, чи цей метод схуднення для них ефективний. Якщо ж ні, потрібно пробувати дієти та інші активності.

Втім, дослідники не вивчали харчові звички піддослідних і їхню рухливість поза межами лабораторії. Цілком ймовірно, що ті, хто набрав надлишкову вагу їли в цей час більше, ніж завжди.

Втім, як зауважує New York Times, це дослідження було короткотерміновим і не включало чоловіків. Хоча деякі попередні дослідження теж показували, що часто чоловіки теж набирають вагу під час початку занять спортом.

Але не забувайте, що спорт - це перш за все здоров'я, і навіть якщо худнути таким чином вам не вдається, займатись ним точно треба!

Реклама:

Головне сьогодні