У щасливіших жінок міцніші кістки – вчені

— 15 січня 2015, 18:01

Куріння та брак фізичної активності загрожують остеопорозом, надто коли ви – жінка, попереджають фінські вчені.

Про це пишуть NY Daily News.

Дослідники з Університету Східної Фінляндії стверджують, що в задоволених своїм життям жінок у літньому віці кістки міцніші. Вони рідше страждають на остеопороз – недугу, яка здатна призводити до переламів. Як відомо, у групі ризику перебувають саме жінки в пост-менопаузі.

Психологи стверджують, що психологічні фактори можуть відігравати більш значну роль у здоров'ї кісток, аніж досі вважалося.

Наприклад, через довготривалий стрес у людини може не бути бажання давати собі фізичні навантаження. Депресія шкодить метаболізму, а це теж позначається на кістках.

Фінські науковці використали дані щодо 2167 жінок, які з 1989-го року брали участь у дослідженні Osteoporosis Risk Factor and Prevention (OSTPRE). Добровольці пройшли перевірку на щільність кісток у 1999-му. Понад тисяча піддослідних іще раз пройшла її в 2009-му році.

Учені визначали ступінь задоволення життям кожної з учасниць за допомогою запитань. За результатами їх розподілили на три групи: задоволені, нейтральні та незадоволені.

У середньому щільність кісток піддослідних за 10 років знизилася на 4%. Одначе вчені побачили, що в тих жінок, котрі не були задоволені своїм життям, стан кісток був на 52% гірший, ніж у щасливих.

Як підсумовують дослідники, хороший настрій та відчуття щастя в літньому віці дуже важливі, і їх треба пропагувати так само, як і здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні