Безсоння може бути пов'язане із небезпечними хворобами. Список

— 29 січня 2015, 11:17

Однак більшість людей не розуміє, що проблеми зі сном можуть бути насправді результатом проблем зі здоров'я, починаючи від астми, завершуючи набагато серйознішими хворобами, загрозливими для життя.

Звіт Гарвардської медичної школи дає повний список умов, які можуть бути реальною причиною відсутності сну. Видання The Age обрало найнебезпечніші з них.

Астма

Згідно із доповіддю, циркадні зміни можуть призвести до звуження дихальних шляхів і підвищують шанси людини на нічні напади астми.

Національний фонд сну у США пояснює простіше: резистентність дихальних шляхів збільшується у нічний час, незважаючи не те, чи людина спить, чи ні. Функції дихальних шляхів найкраще працюють перед сном і знижуються, коли людина спить. Звуження дихальних шляхів призводить до кашлю, хрипів та задишки, що, скоріше за все, і будить людину у ночі.

Діабет

Діабет з'являється, коли організм виробляє недостатню кількість інсуліну, щоб підтримувати рівень цукру в крові у нормі. Якщо ваш рівень цукру не в межах норми, це може призвести до всіх видів порушення сну - від нічної пітливості і частого бігання у туалет, до симптомів гіпоглікемії, серед яких потовиділення, серцебиття, головний біль та нудота.

Примітка: часті поклики до сечовиділення вночі можуть бути симптомом захворювання нирок, що також може супроводжуватися синдромом неспокійних ніг, що характеризується переважно неприємним бажанням переміщати ноги протягом відпочинку.

[L]Неврологічні захворювання

Неврологічні захворювання, такі як епілепсія, хвороба Паркінсона та Альцгеймера порушують функції мозку, включаючи ті, які відповідальні за регулювання сну. Вони викликають такі прості симптоми, як тривожність, занепокоєння і синдром неспокійних ніг, аж до судом. Сонливість в поєднанні з запамороченням, слабкістю, головним болем або проблемами із зором можуть сигналізувати про серйозну проблему, яка вимагає негайного медичного втручання.

Серцева недостатність

Коли серце втрачає здатність перекачувати кров, це може призвести до накопичення рідини у легенях і тканинах, що загострюється, коли людина лежить. Це, в свою чергу, призводить до пробудження від задишки і може прогресувати до апное.

Психологічні розлади

За даними американського Альянсу із психічних хвороб, більше 50% випадків безсоння пов'язані з депресією, тривогою чи психологічним стресом. Раннє пробудження може бути ознакою депресії, в той час як різке зниження потреби сну може бути ознакою біполярного розладу.

Обсесивно-компульсивний розлад і занепокоєння часто пов'язані із поганим сном. Такі речі як посттравматичний синдром також призводять до порушення сну.

Видання зазначає, що всі перелічені сипмтоми - це не привід для паніки. Утім, якщо ви думаєте, що ви все таки можете мати одну із перелічених хвороб, то варто звернутися до лікаря.

Реклама:

Головне сьогодні