Особливості харчування в стресовий час

474
9 лютого 2015

Це особлива зима, переповнена негативними новинами, переживаннями, втомою, недосипанням, частішим курінням, збільшеною кількістю чашок кави, простудних захворювань, загостренням хвороб.

Хронічний стрес небезпечний тим, що робить організм беззахисним перед інфекціями, передчасним старінням, хворобами, в тому числи, злоякісними.

Що робити?

Протизапальне харчування та невеликі зміни в режимі дня зміцнять здоров’я та додадуть енергії.

Починаємо день з води. Відразу після сну обов’язково випиваємо склянку теплої води, можна з декількома краплями лимонного соку: це допомагає жовчному міхуру виділити нічну жовч, що видаляє токсини з організму, сприяє хорошому травленню та запобігає хворобам печінки та жовчного міхура.

Пити теплу воду також щоразу за 30 хв до їжі: вона зігріває та покращує засвоєння їжі. Приблизно 80% води бажано випити до 18 години вечора.
Робимо вправи для шийного та поперекового відділів хребта. У більш, ніж 80% людей в холодний період року загострюються дегенеративні захворювання хребта, що проявляються дискомфортом та болями у шиї та спині. Регулярні щоденні вправи допоможуть швидше прокинутись та не допустити проблем зі спиною.

Снідаємо. Майже 40% українців ігнорують сніданок, і, як наслідок, переїдають під час обіду та, особливо, вечері. Це веде до збільшення маси тіла та ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету 2 типу та багатьох проблем зі здоров’ям.

Оптимальні варіанти сніданку: каша та білкова страва (яйце або кисломолочний сир, чи йогурт) та фрукт.

Харчуємось збалансовано та різноманітно. 1/2 тарілки повинні займати овочі - свіжі, варені (печені), одну 1/4 - круп’яні продукти (каші, висівковий хліб), другу 1/4 - білкові страви (страви з яєць, або відварене нежирне м’ясо, або кисломолочні продукти, або бобові, або гриби).

Це дасть можливість організму адаптуватися та забезпечити міцний імунітет.

Як має виглядати тарілка здорового харчування (схема)

Ігноруємо шкідливу їжу. Економічна криза та нервові навантаження вимагають перегляду своїх харчових вподобань. Продукти глибокої переробки не лише спустошують гаманець, але крадуть запаси здоров’я.

Штучної їжі немає у природі: не ростуть чіпси чи вафлі на деревах, не плодоносять кущі круасанами та сосисками, немає плодів, з яких стікають шипучі солодкі напої. В цих продуктах надмір цукру, консервантів, барвників, насичених та транс-жирів, які збільшують ризик "наїсти" та "напити" цукровий діабет 2 типу, нервові розлади, інсульт, інфаркт, онкологічні захворювання і взагалі передчасно вмерти.

Включаємо особливо корисні продукти до свого раціону.

Зелений чай - потужний адаптоген - вживати 2-3 чашки в першій половині дня;

— Імбир, порошок куркуми, часник та цибулю - мають протизапальні, противірусні, антибактеріальні властивості - додавати до напоїв, супів, м’яса та риби; зубець часнику вживати щовечора;

Насіння льону - протизапальні, детоксикуючі, ранозагоювальні властивості - додавати 1-3 чайні ложки в день в каші, салати, смузі та йогурти.

Грецькі горіхи - корисні для мозку, серця, судин, хребта та суглобів - 3-4 горіха;

Різнокольорові овочі, фрукти та ягоди (капуста всіх сортів, пастернак, петрушка, селера, морква, буряк, гарбуз, яблука, чорнослив, морожені чорниця, вишні, смородина, журавлина) - пігменти, які надають різного кольору рослинам, захищають клітини організму від руйнування вільними радикалами, а клітковина сприяє росту корисних кишкових бактерій, поглинає токсичні речовини, віруси, "поганий" холестерин та канцерогени, запобігає раковим захворюванням; корисні овочеві страви також у вигляді пюре;

Цикорій (напій із висушеного кореню та салат із листя) - оздоровлює підшлункову залозу, нормалізує рівень цукру в крові;

Кориця (порошок додавати до каш, яблучного пюре, кефіру, кави та напоїв) - покращує роботу серця;

Шипшина (у вигляді настою із 1 ст. л. н потовчених сушених ягід на чашку гарячої води). 

Співідношення корисних продуктів в раціоні.

Кидаємо курити та відмовляємось від алкоголю (або зводимо до мінімуму). Куріння руйнує судини, порушує доставку кисню до органів та тканин, спричинює запальні процеси, збільшує ризик злоякісних новоутворень.

Алкоголь руйнує клітини печінки, погіршує її здатність очищати організм від токсинів. Токсичний алкоголь і для нервової системи, руйнує пам’ять, погіршує концентрацію уваги.

Рухаємося. Не обов’язково відвідувати спорткомплекс: прискорена ходьба, декілька пройдених пішки зупинок на роботу та з роботи, ходіння вгору та вниз сходами під час обідньої перерви, робота волонтером та прогулянки на свіжому повітрі, допоможуть тримати організм у тонусі.

Висипаємось. Ламаємо шкідливий стереотип про сов та жайворонків: засинання навіть після 23-ої години на 33% збільшує ризик інсультів та інфарктів!

Нічні лайкання у соцмережах, негативна інформація порушують фази сну, не дають можливості організму відновитися та відпочити. Тому лягаємо спати до 23-ої, але встаємо раніше.

Дивимося на життя з оптимізмом. Незважаючи на хвилю негативних новин, спілкуймося із позитивними людьми, займаймося волонтерством, відвідуймо дитячі будинки, допомагаймо людям, відвідуймо театри, читаймо книги - позитивні емоції зміцнюють імунітет, підвищують адаптаційні можливості організму, є потужним антидепресантом.

Борімося за життя!

 

Оксана Скиталінська, дієтолог, 100rokiv.com, спеціально для УП.Життя

powered by lun.ua