Тест

Учені назвали 10 продуктів, що захищають від хвороби Альцгеймера

Щоденні три страви з цільного зерна, салат та келишок вина – така дієта, вважають науковці, здатна зменшити шанси на розвиток захворювання на 53%.

Її розробили фахівці з чиказького Медичного центру Університету імені Бенджаміна Раша під керівництвом професора Марти Морріс.

Про це пише The Daily Mail.

Дієта, яку позначили абревіатурою MIND, стала поєднанням відомої середземноморської з дієтою, що призначається пацієнтам із метою зниження артеріального тиску. Власне, вважається, що вони обидві здатні знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інфарктів та інсультів.

До MIND увійшли 15 компонентів, серед яких 5 нездорових продуктів, як то червоне м'ясо, масло та маргарин, твердий сир, випічка та солодощі, смажене та фастфуд. До корисних для мозку зарахували 10 таких:

зелені листяні овочі,

інші овочі,

горіхи,

ягоди (цікаво, що фрукти до Топ-10 не увійшли взагалі),

бобові,

цільне зерно,

риба,

курятина,

оливкова олія,

вино.

За схемою, яку пропонують науковці, горіхи треба їсти майже кожен день, бобові – через день, курку та ягоди – щонайменше двічі на тиждень, та рибу – хоча б один раз на тиждень.

Продукти та страви, котрі потрапили в перелік шкідливих, експерти радять споживати не частіше одного разу на тиждень. Кількість масла не повинна перевищувати однієї столової ложки на день.

Під час свого дослідження, вчені не "садили" спеціально на цю дієту добровольців. Навпаки, вони спостерігали за людьми, котрі вже саме так і харчувалися. Дослідження Rush Memory and Aging Project (MAP), розпочалося в 1997-му році. У ньому взяли участь чоловіки та жінки – мешканці житлових комплексів та закладів для літніх людей.

Команда Морріс працювала з групою з 923 добровольців. У ній було зареєстровано 144 випадки хвороби Альцгеймера. На думку професора, зумовлений генетикою фактор ризику – лише одна з деталей цієї мозаїки. Значущу роль відіграє харчування людини, і дієта на кшталт MIND, якої, за рекомендаціями своїх лікарів, дотримувалася частина учасників, дуже пішла їм на користь.

На думку професора, що довше людина харчується за цією схемою, то надійніше захищає себе від хвороби Альцгеймера.

Морріс зазначила, що для розкриття секрету такого ефекту дієти знадобляться подальші дослідження.