Мешканців АТО застерігають не використовувати воронки від снарядів для городу

— 28 квітня 2015, 14:14

Про це повідомляють екологи Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина".

У повідомленні йдеться, що на місці розриву снаряду утворюється воронка та відбувається забруднення ґрунту важкими металами. У таких воронках екологи виявили підвищені концентрації кадмію, свинцю, нікелю, цинку, хрому, кобальту,міді, ванадію, титану, марганцю, стронцію, залізу, цирконію, олова, галію та ітрію.

"Важкі метали небезпечні тим, що в організмі мають властивість накопичуватись та майже не виводяться, викликаючи захворювання нервової, репродуктивної, серцево-судинної систем, уражують печінку, нирки. В довкіллі можуть зберігатися невизначену кількість років, їх засвоюють рослини, а через рослини – тварини та люди", - кажуть вони.

Екологи радять до перших дощів зняти верхній шар ґрунту та вивезти його за межі городу. Якщо пройдуть дощі, то важкі метали у вигляді різноманітних солей, можуть мігрувати і на більшу глибину, тому знімати верхній шар ґрунту доведеться товщим, адже навіть тоді вони залишаються доступними для рослин.

Висаджувати щось на забрудненій землі, просто закопавши воронку, дуже небезпечно для здоров’я, тому що всі шкідливі речовини опиняться потім із овочами на столі. Знімати верхній шар ґрунту необхідно не тільки з самої воронки, а і поза нею в радіусі 3-5 м.

"Оскільки важкі метали мають властивість накопичуватися, то негативний вплив на здоров’я може виявитися не одразу, а через кілька місяців чи років, і тоді встановити причину хвороби буде складно, як і довести її, тому краще попередити її виникнення", - застерігають вони.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні