Тріщинки в кутах рота й білі риски на нігтях: тіло благає про вітаміни

— 9 квітня 2015, 10:29

Симптоми, які дратують, проте на які ми не звертаємо великої уваги, можуть бути відчайдушними проханнями організму про вітаміни. Це може бути скреготіння зубами, частий біль у горлі, кровоточивість ясен та тріщинки в кутах вуст.

Про це пише сайт Healthista.

Як пояснює експерт із харчування та інструкторка з йоги Шарлотт Уоттс, коли ми перебуваємо під дією стрессу, наш організм швидше використовує поживні речовини, бо всі його системи, зокрема гормональна та імунна, працюють в посиленому темпі.

Тріщинки в кутах рота повідомляють про брак вітаміну В, зокрема В6. Він важливий для нервової системи, бере участь в утворенні нейротрансміттерів, серотоніну та допаміну, що регулюють настрій, а ще серотоніну, який впливає на сон. Саме тому під час стресу в нас бувають проблеми і з тим, і з іншим.

Вітаміни групи В містяться в моркві, курятині, яйцях, рибі, м'ясі, бобових, шпинаті, соняшниковому насінні, волоських горіхах, авокадо, бананах, броколі, коричневому рисі, цільному зерні, капусті, кукурудзі та картоплі.

Скреготіння зубами або бруксизм при стресі може виникати внаслідок напруження м'язів обличчя, як сигнал, що тілу загрожує небезпека. Але також цей симптом свідчить, що організмові бракує вітаміну В5. Його називають антистресовим вітаміном. В5 бере участь у продукуванні гормонів надниркових залоз, холестерину та антитіл, а під дією стрессу ці процеси прискорюються.

В5 також потрібен для продукування нейротрансмітера ацетилхоліна, завдяки якому ми заспокоюємось, коли стресова ситуація минає. У разі, якщо його рівень занизький, стрес загрожує перерости в хронічний.

Вітамін В5 міститься в яловичині, яйцях, свіжих овочах, нирках, печінці, бобових, грибах, горіхах, морській рибі, житньому борошні.[L]

Білі плямки та риски на нігтях часто повязують із браком кальцію, проте насправді вони повідомляють, що організмові бракує цинку. Він дуже важливий для правильної роботи ензимної та імунної системи, продукування гормонів. Подивившись на нігті людини та звернувши увагу на розташування рисок на нігтевій пластині, можна зрозуміти, коли вона переживала стресс.

Цинк є в рибі, мясі, соняшниковому та гарбузовому насінні, кедрових та інших горіхах, молюсках, крабовому м'ясі, житньому борошні та сирі чеддер.

Чергування запорів та проносів може сигналізувати про нестачу магнію. Організм реагує на неї роздратованістю, порушенням сну та болем у м'язах. Зокрема позначається брак магнію і на м'язах травного тракту.

Магнію багато в гречці, горіхах, сої, темно-зелених овочах, моркві, гороху, соняшниковому та кунжутовому насінні, сочевиці, авокадо, цвітній капусті, рибі та м'ясі.

Кровоточивість ясен – ознака дефіциту вітаміну С. Він є антиоксидантом та бере участь у щонайменше 300 метаболічних функціях організму, допомагає виробляти антистресові гормони, інтерферон та колаген. Саме тому нестача вітаміну С проявляється кровотечами – тканині складно відновлюватися.

Серед інших ознак браку вітаміну С часті застуди та довге одужання. Погіршують ситуацію паління, алкоголь, вживання стероїдів, антидепресантів, оральних контрацептивів та знеболювальних.

Вітамін С міститься в ягодах, цитрусових, зелених овочах, спаржі, авокадо, броколі, брюссельській капусті, кучерявій капусті, манго, цибулі, папаї, ананасі, горошку, шпинаті, редисці, томатах.

"Гусяча шкіра" на верхній частині рук та стегон або фолікулярний кератоз пов'язують із низьким рівнем вітаміну А, котрий працює разом із вітаміном Е. Їхня нестача в організмі може проявлятися твердими прищиками на руках та ногах.

Вітаміни А та Е містяться в рослинних оліях холодного віджиму, темно-зелених листових овочах, бобових, горіхах, насінні, цільному зерні, коричневому рисі, яйцях, водоростях, молоці, вівсі, сої та субпродуктах.

Часті захворювання горла та дихальних шляхів можуть сигналізувати про брак вітаміну А. Він важливий для зору та здатності організму чинити опір інфекціям у епідермісі та слизовій оболонці.

Вітамін А є в печінці, зокрема рибній, зелених, червоних, помаранчевих та жовтих фруктах та овочах.

Фото з Flickr (by Katie Tegtmeyer, viviandnguyen_, Quinn Dombrowski, Caitlin Childs)

Реклама:

Головне сьогодні