Коли тіло вказує на проблему зі здоров'ям: 9 важливих сигналів "перекладає" лікар

— 14 жовтня 2015, 10:00

Жовті плямки навколо очей чи на повіках, тріщинки в куточках вуст, ламкість нігтів або випадіння волосся - про важливі сигнали тіла, яких ми часом не помічаємо або на які через брак часу воліємо на зважати, розповідає лондонський сімейний лікар Дейо Фемубоні.

Про це пише Healthista.

Якщо ви – жінка, і ваша талія більша за 80 сантиметрів (для чоловіків ця цифра – 94), тоді ви перебуваєте в зоні ризику захворіти на діабет або отримати так званий метаболічний синдром. Ризик значно зростає після 88 сантиметрів та, відповідно, 102.

Лікар радить придивитися до свого раціону та способу життя, а ще пройти перевірку на діабет 2 типу.

Жовтуваті опуклі плямки навколо очей або на повіках – це ксантелазма. Ці новоутворення на шкірі можуть свідчити про зависокий рівень холестерину.

Темні кола навколо очей може спричиняти не лише недосипання, вони можуть з'являтися й через алергію – коли ви часто трете очі та носа.[L]

Коли сверблять ноги – це може бути ознакою грибкової інфекції. Придивіться, чи нема на стопі чи між пальцями білих лусочок або плямки, що весь час мокне.

Тріщинки в куточках вуст – зазвичай, це так тіло каже, що йому бракує вітаміну В та заліза. До того ж, у тріщинки може потрапити інфекція.

Сильний свербіж, котрий не минається після застосування звичайних кремів, може говорити про те, що ваше тіло має високу чутливість до глютену. Глютенова хвороба заважає кишечникові абсорбувати поживні речовини, і це може позначатися на шкірі, а згодом завдати організмові сильної шкоди. Аналіз крові допоможе з'ясувати, як ваш організм переносить глютен, і чи варто вам його уникати.

Випадіння волосся може бути ознакою нестачі заліза, особливо в жінок, котрі втрачають його щомісяця і є схильними до анемії. Проблеми зі щитовидною залозою теж можуть погіршувати стан волосся.

Нігті стають ламкими зазвичай від сирості, або тоді, коли ми надто часто користуємося лаками. Лікар радить "підгодувати" їх вітаміном В7. Але часом проблеми з нігтями є ознакою грибкової інфекції, псоріазу, артриту чи проблем зі щитовидною залозою. Тож коли в вас є симптоми на кшталт свербіжу, відчуття втоми або болю в суглобах, порадьтеся з фахівцем.

Закрепи – це сигнал про те, що варто додати в свій раціон більше клітковини та пити більше води. Клітковина також допомагає знижувати рівень холестерину, причому нам потрібні як нерозчинні (наприклад, з пшеничних висівок), так і розчинні харчові волокна (вівсяні висівки, зернобобові).

Причому розчинні волокна частіше викликають здуття, тож вводити в свій раціон обидва їхні типи треба поступово, і організм звикне.

Як відомо, є види болю, які ніколи не можна ігнорувати, адже це сигнал тривоги, котрий надсилає нам тіло.

Реклама:

Головне сьогодні