Редагуючи розповідь про свої проблеми, можна допомогти собі у їх вирішенні

— 20 жовтня 2015, 15:24

Дослідники вважають, що, якщо переписати вже написану історію, переглянувши таким чином події, людина збільшить шанси змінити своє життя і стати щасливою. Пише Nytimes.com.

Концепція, запропонована психологами, ґрунтується на тому, що у кожного з нас є персональна історія, яка і формує наше уявлення про себе та світ.

Але бувають ситуації, коли наш внутрішній голос помиляється. І для того, щоб ці уявлення були правильними, розповідь потрібно вносити корективи. Тому, на думку психологів, написання текстів про самих себе, і їх подальше редагування є ключем до вирішення багатьох проблем, пов'язаних зі здоров'ям і різними життєвими труднощами.

В одному з ранніх досліджень 40 першокурсників Університету Дьюка писали розповіді про себе і своє навчання в коледжі. Більшість з цих першокурсників відчували труднощі в навчанні, отримували незадовільні оцінки і вже почали сумніватися у власних розумових здібностях.

Після того, як студенти написали свої історії, психологи розділили їх на дві групи. Першій групі, так званій "групі втручання", вчені продемонстрували відеоісторії інших студентів, які розповідають про те, як вони впоралися зі своїми невдачами і підвищили успішність.

фото: talkyland.com

Метою показу було змінити сформовану думку першокурсників про те, ніби вони не можуть вплинути на свою адаптацію та успішне життя в коледжі. Тобто переписати свою розповідь. Друга група не отримала жодної інформації. Вже в короткостроковій перспективі студенти, подивилися ролики, отримали вищі оцінки в перевірочному тесті.

А до кінця семестру тільки один з учасників першої групи кинув навчання в коледжі, тоді як друга група студентів зменшилася на 20 % і демонструвала значно менші успіхи.

Один з авторів дослідження, здивований такими вражаючими результатами, вирішив випробувати методику на собі і написав власну розповідь. Як і багато учасників, психолог знаходив безліч причин для того, щоб не займатися спортом.

Виклавши свої думки на папері, чоловік прийшов до висновку, що він цілком може виділити час для фізичних навантажень. А результати експерименту вчений підсумував наступними словами: "Усвідомлення того, що для вас по-справжньому важливо, створює великі можливості для змін"

Реклама:

Головне сьогодні