Лише 14% дітей в Україні вакциновано за перше півріччя 2015 року - експерт ЮНІСЕФ

— 27 жовтня 2015, 10:53

Сьогодні 72% батьків позитивно ставляться до вакцинації. Але лише 14% дітей в Україні вакциновано за перше півріччя 2015 року. 2014 року охоплення вакцинацією від поліомієліту становило близько 50%.

Про це в ефірі Громадського радіо розповіла Катерина Булавіна, консультантка дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ.

За її словами, в Україні також є проблема з фальсифікацією документів про вакцинацію: "Наприклад, лікарі розповідають, що є випадки, де мами приводять вакцинувати дітей, вже маючи відмітку про відповідне вакцинування в медичній карті".

"Якщо говорити про закупи вакцин, то громадський дискурс маркований єдиним словом — "корупція". Закупки — річ стратегічна, і вона має бути сучасна, але ми користуємося застарілою системою. Для закупів вакцин потрібно мати стратегію. Наприклад, Україна вакцинує лише від 10 хвороб, та і ті вакцини ми не завжди робимо в повному обсязі. Вакцини — це складний ринок, де є багато покупців і мало виробників. Закупівля вакцин замовляється за 2 роки, і тут не працюють українські поняття "фіскального року", — нагадує Катерина Булавінова.

За словами консультантки ЮНІСЕФ, вакцину вже розвезли на місця, і деякі регіони вже почали вакцинування.

"Вакцинування в деяких областях досі проводиться в школах за згодою батьків. Також вакцинування вестиметься в поліклініках. Поліовакцина — це звичайний сироп, який будь-яка людина може накрапати будь-якій іншій людині", - каже вона.

Як відомо, раніше у МОЗ підтвердили спалах поліомієліту в Україні. Захворювання двох дітей на Закарпатті було викликано вірусом похідним від вакцинного штаму, та підтвердила циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, прирівнюється до спалаху поліомієліту.

"Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні", - заявили тоді у МОЗ.

Пізніше було оголошено про додаткову трьохтурову імунізацію проти поліомієліту.

Реклама:

Головне сьогодні