Будьте здорові! Цікаві факти про чхання

— 26 листопада 2015, 19:25

Цікаві факти про чхання наводить The Daily Mail.

У вікторіанські часи в Англії деякі дами вірили в те, що чхання під час сексу має протизаплідний ефект. А є люди, котрі мимохіть чхають під час оргазму або навіть коли думають про секс. Науковці досі не знайшли цьому пояснення. Одна з теорій – через прискорене дихання під час сексу в людини пересихають дихальні шляхи, і ніс стає чутливішим до роздратувань.

За один раз ми вичихуємо в середньому 40 тисяч дрібних крапельок. Ось чому чхання та кашель – основний спосіб поширення вірусів. Коли вірус розмножується у нас у носі та на задній стінці горла, він спричиняє набряк слизової. Мозок думає, що в носі якийсь чужорідний предмет, і тому терміново треба чхнути.

Деякі дослідники вважають, що швидкість, із якою шмарклі вилітають із носа, може сягати 300 кілометрів на годину. Одначе це не доведено, а під час експериментів, проведених у телепередачах на кшталт "Руйнівників міфів", вдавалося зареєструвати швидкість польоту шмарклів не вищу за 63 кілометри на годину.[L]

Більшість крапельок, що вилітають із носа при чханні, мають діаметр менший за людську волосину. Крупніші крапельки можуть пролітати відстань у 3,7 метра. Дрібніші розсіюються в повітрі й можуть рознести недугу по офісу за кілька хвилин або годин.

Те, що від чхання можуть очі повилітати – байки. Проте отоларинголог Пітер Рі все ж радить заплющувати очі, коли чхаєте, інакше у канал, котрий з’єднує око та ніс, може потрапити повітря та носовий секрет.

Опитування, проведене в 2006-му році, показало, що 45% людей намагаються стримувати чхання, коли вони не самі. Виявляється, це може бути шкідливим і навіть небезпечним. Зі слів Рі, стримуючи чхання, ми можемо пошкодити барабанну перетинку, потягти м'язи спини та навіть зламати собі ребро. Також це не є корисним для судин у мозку та очах.

Але якщо дуже треба, "перебити" чхання можна кількома способами – потерти ніс, зробити носом глибокий вдих або притиснути пальцем верхню губу.

Рекорд із найбільш гучного чхання – 176 децибел - належить китайцеві Ї Янгу. Це голосніше за пістолетний постріл.

Кожна четверта людина чхає, коли з темного приміщення виходить на яскраве сонячне світло. Учені припускають, що це мозок плутає сигнал, який надсилають йому очі, та вважає, що треба чхнути.

Деякі люди чхають від гострої їжі – це зветься "смаковий рініт", каже Рі.

"Коли ви їсте, десь 70% смаку отримується через ніс. Коли ви їсте гостру їжу, смак піднімається в ніс та діє як подразник, викликаючи чхання", - пояснює він.

Не можна сякати носа, коли ви за кермом. На думку дослідників, сякання та пошуки хустинки стають причиною 2500 ДТП з тих, що стаються щотижня в Великій Британії. Коли водій чхає на швидкості в 97 кілометрів на годину, це означає, що 15 метрів він проїжджає з заплющеними очима.

Більшість людей дратує звук чужого чхання, але є й ті, кому це до вподоби. В Інтернеті є спеціальні тематичні відеочати для любителів спостерігати, як хтось чхає.

Найдовше за всіх у світі чхала школярка з Вустершира Донна Гріффітс. Сердешна дівчинка потрапила до Книги рекордів Гіннеса, чхнувши приблизно 1 мільйон разів за період із січня 1981-го по вересень 1983-го року.

А 51-річний Стівен Істон із Суррея був дуже здивований, коли раптом вичихав гумового кінчика від іграшкового дартсу та збагнув, що не давало йому нормально дихати носом останні 44 роки.

Нагадаємо, є продукти, котрі допоможуть посилити імунітет у той час, коли гуляють віруси, і люди навколо чмихають та кашляють.

Реклама:

Головне сьогодні