Нічна їжа шкодить не лише фігурі, а й мозку

— 23 грудня 2015, 10:39

Про це йшлося у статті журналу eLife, яку цитує Лента.ру.

Генетик Дон Ло (Dawn Loh) і її колеги провели експеримент на мишах, що ведуть нічний спосіб життя. Два тижні одну групу гризунів годували тільки в проміжок між дев'ятою вечора і трьома годинами ночі, а іншу - тільки після дев'ятої ранку.

Хоча миші в обох групах спали однакову кількість часу, ті, кого годували вночі, почали відчувати проблеми зі сном (частіше прокидалися). Крім того, розладналися їх добові ритми, що вплинуло на вироблення білків - в тому числі і тих, що відповідають за пам'ять і процес навчання.

У результаті такого харчування нічні миші стали гірше проходити тести на пам'ять.

"Поки неясно, наскільки сильний негативний ефект нічного прийому їжі на людину", - відзначає Ло. Проте вже відомо, що люди, що працюють в нічну зміну, гірше вирішують завдання на інтелект.

У 2014 році вчені з'ясували, що добові ритми реагують не тільки на світло - їх зрушують ще й певні хімічні речовини у їжі. Макото Акасі (Makoto Akashi) з Університету Ямагучі провів експерименти на мишах і з'ясував, що інсулін зрушує добові ритми в деяких тканинах.

Мабуть, таким чином організм синхронізує "шлункові годинник" з часом прийому їжі, домагаючись оптимальної роботи травної системи.

Реклама:

Головне сьогодні