11 продуктів, що почистять печінку після свят
Видання Healthypanda пропонує звернути увагу на ці 11 речовин, які, може, і не вилікують від похмілля, проте допоможуть зберегти печінку здоровою.
Молочний чортополох
Це рослина, яку можна додавати до чаю чи вживати у суміші із іншими рослинами. Це одна із найбільш поширених рослин, яка використовується при очистці і підтримці роботи печінки, особливо при вживанні алкоголю. Її також використовують для очистки організму від промислових токсинів тим, хто ними дихає.
![]() |
Фото з Flickr by Nikolaj Potanin |
Лимон
Випити лимонного соку чи додати його скибочку до чаю чи води - гарна справа. Він сприяє виробленню жовчі, яка виштовхує з неї токсини. Він аткож запобігає накопиченню жовчних каменів. Сприяє травленню, відновлює функції печінки і рухові шлункового соку.
![]() |
Mike Mozart |
Ягоди
Полуниці, ожина, малина, ягоди асаї - багаті на антиоксиданти та допомагають очистити печінку. Дослідження свідчать, що антиоксиданти краще вживати із продуктів, а не у якості добавок.
![]() |
liz west |
Часник
Часник допомагає печінці очищуватися від токсинів. Він містить сполуки сірки, які працюють та активізують печінкові ферменти. Він також має аліцин та селен, які захищають печінку від токсикологічних пошкоджень.
![]() |
liz west |
Грейпфрут
Грейпфрут спонукає печінку спалювати жир, замість зберігати його. Він багатий на вітамін С та антиоксиданти. Він також має флавоїдні з'єднання, так званий нарингенін, який викликає спалювання жиру.
![]() |
Рeter Massas |
Авокадо
Авокадо містить глутатіонні сполуки, які перешкоджають токсичному перевантаженню печінки. Воно є також здоровим джерелом жиру та допоможе впоратися зі шкідливими подуктами після вечірки. Замість жирного гамбургеру, краще з'їсти нарізане авокадо та миску салату.
![]() |
cyclonebill |
Волоський горіх
Волоські горіхи мають високий рівень l-аргініну глутатіону і омега-3 жирні кислоти, що очищують печінку від аміаку.
![]() |
Moyan Brenn |
Куркума
Куркума - спеція, що часто міститься у жовтому каррі. Вона не лише має відмінні протизапальні властивості, а й підвищує здатність печінки виробляти жовч. Це, в свою чергу, прискрює процес очищення у печінці і допомагає відновити її клітини.
![]() |
Steven Jackson |
Брюссельська капуста
Брюссельська капуста, разом із брокколі має високу кількість глюкозинолатів, які містять сполуки сірки, що захищають печінку від пошкоджень. Вона допомагає печінці позбуватися токсинів та гормонів.
![]() |
John Sullivan |
Шпинат
Шпинат має велику кількість поживних речовин, на кшталт бета-каротину, що стимулює ріст клітин в печінці і виступають у якості захисного бар'єру від токсинів.
![]() |