10 корисних кроків до здоров'я нирок

— 17 січня 2016, 11:25

10 новорічних обіцянок, котрі ви можете дати своїм ниркам просто зараз і неодмінно дотриматися, наводить The Huffington Post.

1. Снідати. Сніданок цілком заслужено отримав репутацію найважливішого прийому їжі. Дослідження доводять, що людям, які з'їдають здоровий та ситний сніданок, менше загрожує переїдання впродовж решти дня.

2. Не захоплюватися знеболювальним. Люди дуже часто не усвідомлюють, що пігулка, котра позбавляє болю, може мати небезпечні побічні ефекти, зокрема завдавати шкоди ниркам. Дуже важливо читати інструкцію перед вживанням будь-яких ліків, радить представник організації National Kidney Foundation, доктор Леслі Спрай.

3. Займатися спортом. Фізична активність несе в собі багато користі для здоров'я – знижує кров'яний тиск, рівень "поганого" холестерину та тригліцеридів, поліпшує сон, збільшує чутливість до інсуліну та помагає контролювати вагу. А ще дослідження довели, що пацієнти з захворюваннями нирок, котрі займаються спортом, краще сприймають діаліз, і трансплантації нирок у них проходять успішніше. Медики радять присвячувати фізичним навантаженням 150 хвилин щотижня.[L]

4. Уважно ставитися до свого здоров'я. Потрібно мати теку з результатами аналізів та приписами лікарів, ретельно записувати, яка медикаменти, вітаміни чи харчові добавки ви проймаєте. Іноді ліки та вітаміни можуть певним чином взаємодіяти між собою, а ваш лікар-уролог, наприклад, може не знати, які вітаміни виписав вам ваш терапевт.

ВІДЕО ДНЯ

5. Кинути палити. Паління утруднює надходження крові до нирок, що заважає їм працювати.

6. Менше сидіти, більше стояти. Нещодавнє дослідження виявило зв'язок між тривалим (8 годин на день або більше) перебуванням у сидячому положенні та захворюваннями нирок.

7. Раз на рік перевіряти нирки. Простий аналіз сечі покаже, чи немає в ній білку, аналіз на швидкість клубочкової фільтрації та рівень креатиніну дозволять лікареві побачити, наскільки ефективно нирки очищують вашу кров. Рання діагностика захворювань нирок дуже важлива.

8. Позбутися зайвої ваги. Ожиріння може спричиняти захворювання нирок, оскільки їм доводиться тяжче працювати, щоби відфільтрувати токсини та задовольнити метаболічні вимоги організму з високим Індексом маси тіла.

9. Добре спати. Наука каже, що брак сну, його неправильні паттерни, їжа перед сном – усе це пов’язане з ожирінням.

10. Їсти менше солі. Розірвіть дружбу з сільничкою, зверніть увагу, скільки солі у продуктах, що пройшли технологічну обробку. Надлишок солі у раціоні веде до підвищення тиску, а високий тиск викликає хвороби як нирок, так і серця. Між тим у людей із нирковою недостатністю утричі частіше стаються інфаркти.

Нагадаємо, для того, щоби не зірватися і таки змінити своє життя в новому році, є корисні поради. А от сідати на дієту у січні та у лютому експерти не радять.

Реклама:

Головне сьогодні