Лікарі: аромасвічки та освіжувачі повітря шкідливі для легень

— 22 лютого 2016, 15:38

Про забруднення повітря від автомобільних викидів знають всі. Але люди чомусь не задумуються про чистоту повітря у власному домі.

Як з'ясувалося, ризик для життя людей становлять і "домашні" побутові забруднення: від котельних газів до освіжувачів повітря та ароматичних свічок, пише The DailyMail.

Вчені занепокоїлися після того, як на минулому тижні стали відомі результати спільного дослідження Королевського медичного коледжу та Королевського коледжу педіатрії і дитячого здоров'я Великобританії.

Мешканці країни встановлюють "глухі" вікна, що не відчиняються, аби заощадити на тепловтратах і рахунках за електроенергію. Це призводить до формування токсичних "хмар" у квартирі.

Звіт під назвою "Кожен наш подих" застерігає, що 40 тисяч смертей щороку у Великобританії викликає саме забруднене повітря, яким люди дихають і на вулиці, і вдома.

Є у новому звіті і ще загрозливіша цифра: брудне повітря вдома прямо чи опосередковано викликає 99 тисяч смертей європейців щороку.

До шкідливих речовин дослідники зарахували спреї від комах, освіжувачі повітря, дезодоранти, засоби для чищення та навіть ароматичні свічки.

Справа в тому, що спреї зазвичай містять волатильні (мінливі) органічні сполуки (VOCs), які можуть перебувати у твердому або рідкому стані, однак легко випаровуються.

Освіжувачі повітря та аромасвічки містять шкідливі органічні сполуки. Фото Citylab.com

Дослідники кажуть, що останнім часом у деяких спреях та ароматичних свічках підвищено рівень концентрації лімонену – сполуки із яскравим цитрусовим запахом.

Речовина шкідлива для дихання сама по собі, але вона може перетворюватися на формальдегід – канцероген, здатний "випалювати" очі, подразнювати шкіру, викликати кашель, нежить.

Коли лімонен поєднується з іншими речовинами у повітрі, він може спричинити рак носової порожнини та горла.

На думку вчених, найгірше забруднене домашнє повітря може впливати на малюків та літніх людей, але у зоні ризику – усі вікові групи.

"Є докази несприятливих наслідків впливу забруднення повітря на розвиток плода, в тому числі формування легень і нирок. Бувають випадки викиднів. Серед літніх людей зростає ризик інфарктів та інсультів. Також пов'язані із чистотою повітря діабет, деменція, ожиріння і рак", - попереджають британські вчені.

Щоправда, у статистиці хвороб йдеться про шкідливість усіх видів забрудненого повітря, а не лише про вплив свічок та ароматизаторів.

Реклама:

Головне сьогодні