Дослідження: чутливі до дітей батьки хворіють частіше

— 29 лютого 2016, 16:18

Але нещодавне дослідження з’ясувало, що співчуття коштує батькам чимало, пише The Independent.

Спільний експеримент Північно-західного університету США та університету Британської Колумбії, Канада, мав дослідити, чи був вищим ризик системних запалень у більше схильних до емпатії батьків.

Під запаленням автори звіту мали на увазі імунну реакцію: організм вивільнює велику кількість білка – протеїну, котрий розпорошується по всьому тілу і може впливати на взаємодію між клітинами.

Під час дослідження вчені протягом 14 днів стежили за психологічною та фізіологічною кореляцією батьківського співчуття у 247 парах батько-підліток.

Аналізували кілька аспектів самопочуття батьків: якість їхніх стосунків із дітьми, рівень стресу, наявність депресії і час, проведений разом, коли дорослі відчували емпатію.

Водночас підлітки віком від 13 до 16 років протягом двох тижнів вели щоденники, куди записували здатність контролювати свої емоції.

Фото Obra Shalom Campo Gran/Flickr

І дорослим, і дітям зробили аналізи крові – щоби визначити рівень системного запалення.

Підлітки також давали оцінку жорсткості правил дорослих щодо дисципліни і їхній теплоті та підтримці.

Експеримент довів, що люди, здатні до співчуття, добре оцінюють себе. Але вчені виявили і негативний ефект.

Щоби бути чутливішим до дитини і краще підтримувати її, дорослий мав навчитися стримувати свої власні емоції, а це, як відомо, посилює фізіологічну реакцію на стрес.

Фото Caitlin Childs/Flickr

Справді, поряд із чуйними батьками підлітки почувалися більш впевненими у собі та захищеними, – однак дорослі пригнічували власні емоції. У їхній крові визначили вищий рівень запалення.

"Здатність до батьківського піклування і співчуття відіграє головну роль у гарних стосунках із дітьми, однак за усі хороші речі доводиться платити", – саме такого висновку дійшли дослідники.

Реклама:

Головне сьогодні