Дослідження: чутливі до дітей батьки хворіють частіше

— 29 лютого 2016, 16:18

Але нещодавне дослідження з’ясувало, що співчуття коштує батькам чимало, пише The Independent.

Спільний експеримент Північно-західного університету США та університету Британської Колумбії, Канада, мав дослідити, чи був вищим ризик системних запалень у більше схильних до емпатії батьків.

Під запаленням автори звіту мали на увазі імунну реакцію: організм вивільнює велику кількість білка – протеїну, котрий розпорошується по всьому тілу і може впливати на взаємодію між клітинами.

Під час дослідження вчені протягом 14 днів стежили за психологічною та фізіологічною кореляцією батьківського співчуття у 247 парах батько-підліток.

Аналізували кілька аспектів самопочуття батьків: якість їхніх стосунків із дітьми, рівень стресу, наявність депресії і час, проведений разом, коли дорослі відчували емпатію.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас підлітки віком від 13 до 16 років протягом двох тижнів вели щоденники, куди записували здатність контролювати свої емоції.

Фото Obra Shalom Campo Gran/Flickr

І дорослим, і дітям зробили аналізи крові – щоби визначити рівень системного запалення.

Підлітки також давали оцінку жорсткості правил дорослих щодо дисципліни і їхній теплоті та підтримці.

Експеримент довів, що люди, здатні до співчуття, добре оцінюють себе. Але вчені виявили і негативний ефект.

Щоби бути чутливішим до дитини і краще підтримувати її, дорослий мав навчитися стримувати свої власні емоції, а це, як відомо, посилює фізіологічну реакцію на стрес.

Фото Caitlin Childs/Flickr

Справді, поряд із чуйними батьками підлітки почувалися більш впевненими у собі та захищеними, – однак дорослі пригнічували власні емоції. У їхній крові визначили вищий рівень запалення.

"Здатність до батьківського піклування і співчуття відіграє головну роль у гарних стосунках із дітьми, однак за усі хороші речі доводиться платити", – саме такого висновку дійшли дослідники.

Реклама:

Головне сьогодні