Сіль шкодить здоров'ю дітей. У Нью-Йорку про це вже знають

— 2 березня 2016, 18:54

Про це батьків попереджають фахівці.

Дослідження у групах дітей віком від 4 до 7 років і від 8 до 12 показало розповсюдженість абдомінального ожиріння у тих, хто споживав більше солі.

Надмірна вага підвищує ризик виникнення хронічних хвороб, у тому числі – діабету 2 типу, пише The DailyMail.

Для того, щоб оцінити ризики дієти з високим вмістом солі, співробітники Deakin університету Мельбурна виміряли рівень її споживання серед 666 школярів віком від 4 до 12 років.

70% дітей щодня їдять більше солі, ніж рекомендовано Фото theconversation.com

Керівник експерименту доктор Карлі Грімс розповіла, що її команда хотіла точно виміряти кількість з'їденої солі.

РЕКЛАМА:

"Більша частина солі, яку ми їмо щодня, опиняється у нашій сечі. Тому ми попросили дітей збирати її протягом цілого дня," – пояснила лікар.

Вона повідомила: 70% дітей споживають більше солі, ніж рекомендовано для гарного здоров'я.

У середньому діти з'їдали 6 грамів щодня, а це більше, ніж чайна ложка. Тоді як лікарі радять вживати 4-5 грамів.

З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростав на 23%.

"Із таким значним споживанням діти ризикують отримати хронічні захворювання на все життя – наприклад, високий тиск і хвороби серця", – застерігає керівник дослідження.

За її словами, багато солі міститься у паляницях хліба, сирі, шинці, сосисках і ковбасі. Ці продукти зазвичай є у щоденному дитячому раціоні.

З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростає на 23%. Фото madscape.com

"Продукти із сіллю поліпшують смак страв, які часто також містять багато жиру та енергетичної цінності", – попереджає дослідниця.

"Солона" дієта підштовхує людину до активнішого споживання солодких калорійних напоїв.

Вчені назвали результати дослідження "тривожним дзвоником" і опублікували їх у British Journal of Nutrition.

Про небезпечність солоних страв вже замислилися Нью-Йорку.

У меню тамтешніх ресторанів біля назв страв із підвищеним вмістом солі з'явилися спеціальні емблеми – чорно-білі сільнички.

Ці ненав'язливі натяки означають, що страва містить більше солі, ніж лікарі рекомендують вживати протягом цілого дня.

Мережі ресторанів у Нью-Йорку зобов'язані ставити позначки біля страв з підвищеним вмістом солі. Фото www.star2.com

Сотні активістів почали вимагати, щоби такі емблеми додали у свої меню усі ресторани. Однак індустрія поки не згодна виконувати розпорядження – аж доки суд не врегулює його законодавчо.

Правила харчової індустрії Нью-Йорка стосуються мереж ресторанів і фаст-фудів, до складу яких входить щонайменше 15 закладів у країні.

Ресторани мають розміщувати емблему солі поруч зі стравами, у яких перевищено щоденну рекомендовану дозу – 2,3 грами солі або одну чайну ложку.

Національна асоціація ресторанів звернулася до суду, щоб оскаржити штраф у розмірі до $600 за відсутність "сільничок" у меню.

За відсутність позначок солі ресторан можуть оштрафувати на $600. Фото newsmax.com

Клієнти і працівники закладів, яких опитали, назвали ініціативу хорошою, але зізнавалися, що навряд чи змінять звички харчування через позначки у меню, повідомляє СBS news.

"Для того, хто молодий, це не важливо, бо у такому віці вони здорові", – розповіла 20-річна клієнтка ресторану на Таймс Сквер.

У Нью-Йорку протягом кількох років намагаються боротися із хронічними хворобами: ожирінням, діабетом і гіпертонією, попереджаючи споживачів про приховану небезпеку в їжі.

Вісім років тому схожі попередження з'явилися у меню навпроти занадто жирних страв.

Реклама:

Головне сьогодні