Сіль шкодить здоров'ю дітей. У Нью-Йорку про це вже знають
Про це батьків попереджають фахівці.
Дослідження у групах дітей віком від 4 до 7 років і від 8 до 12 показало розповсюдженість абдомінального ожиріння у тих, хто споживав більше солі.
Надмірна вага підвищує ризик виникнення хронічних хвороб, у тому числі – діабету 2 типу, пише The DailyMail.
Для того, щоб оцінити ризики дієти з високим вмістом солі, співробітники Deakin університету Мельбурна виміряли рівень її споживання серед 666 школярів віком від 4 до 12 років.
70% дітей щодня їдять більше солі, ніж рекомендовано Фото theconversation.com |
Керівник експерименту доктор Карлі Грімс розповіла, що її команда хотіла точно виміряти кількість з'їденої солі.
"Більша частина солі, яку ми їмо щодня, опиняється у нашій сечі. Тому ми попросили дітей збирати її протягом цілого дня," – пояснила лікар.
Вона повідомила: 70% дітей споживають більше солі, ніж рекомендовано для гарного здоров'я.
У середньому діти з'їдали 6 грамів щодня, а це більше, ніж чайна ложка. Тоді як лікарі радять вживати 4-5 грамів.
З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростав на 23%.
"Із таким значним споживанням діти ризикують отримати хронічні захворювання на все життя – наприклад, високий тиск і хвороби серця", – застерігає керівник дослідження.
За її словами, багато солі міститься у паляницях хліба, сирі, шинці, сосисках і ковбасі. Ці продукти зазвичай є у щоденному дитячому раціоні.
З кожним додатковим грамом солі ризик зайвої ваги чи ожиріння у малечі зростає на 23%. Фото madscape.com |
"Продукти із сіллю поліпшують смак страв, які часто також містять багато жиру та енергетичної цінності", – попереджає дослідниця.
"Солона" дієта підштовхує людину до активнішого споживання солодких калорійних напоїв.
Вчені назвали результати дослідження "тривожним дзвоником" і опублікували їх у British Journal of Nutrition.
Про небезпечність солоних страв вже замислилися Нью-Йорку.
У меню тамтешніх ресторанів біля назв страв із підвищеним вмістом солі з'явилися спеціальні емблеми – чорно-білі сільнички.
Ці ненав'язливі натяки означають, що страва містить більше солі, ніж лікарі рекомендують вживати протягом цілого дня.
Мережі ресторанів у Нью-Йорку зобов'язані ставити позначки біля страв з підвищеним вмістом солі. Фото www.star2.com |
Сотні активістів почали вимагати, щоби такі емблеми додали у свої меню усі ресторани. Однак індустрія поки не згодна виконувати розпорядження – аж доки суд не врегулює його законодавчо.
Правила харчової індустрії Нью-Йорка стосуються мереж ресторанів і фаст-фудів, до складу яких входить щонайменше 15 закладів у країні.
Ресторани мають розміщувати емблему солі поруч зі стравами, у яких перевищено щоденну рекомендовану дозу – 2,3 грами солі або одну чайну ложку.
Національна асоціація ресторанів звернулася до суду, щоб оскаржити штраф у розмірі до $600 за відсутність "сільничок" у меню.
За відсутність позначок солі ресторан можуть оштрафувати на $600. Фото newsmax.com |
Клієнти і працівники закладів, яких опитали, назвали ініціативу хорошою, але зізнавалися, що навряд чи змінять звички харчування через позначки у меню, повідомляє СBS news.
"Для того, хто молодий, це не важливо, бо у такому віці вони здорові", – розповіла 20-річна клієнтка ресторану на Таймс Сквер.
У Нью-Йорку протягом кількох років намагаються боротися із хронічними хворобами: ожирінням, діабетом і гіпертонією, попереджаючи споживачів про приховану небезпеку в їжі.
Вісім років тому схожі попередження з'явилися у меню навпроти занадто жирних страв.