Любов до засмаги здатна забрати 20 років молодості, кажуть лікарі

— 8 березня 2016, 10:50

Можна зберегти молодість, просто уникаючи активного сонця.

Дослідження, у якому взяли участь сотні жінок, стверджує: ті, хто не довіряв дії сонячних променів, мали вигляд на 20 років молодший за свій справжній вік, повідомляє The DailyMail.

Схоже на те, що всі основні правила молодості – вчасний сон і фізичні вправи – значно менш ефективні, ніж постійний захист від сонця.

Так стверджували на щорічній конференції Американської академії дерматології.

Доволі цікаві висновки медики зробили після того, як опитали 231 жінку різного віку про їхній стиль життя, особливо про захоплення засмагою.

Співробітники Массачусетського шпиталю з’ясували: жінки, котрі користувались сонцезахисними кремами, старішали повільніше.

У деяких було так мало зморшок і вікових плям, що учасники експерименту відняли у них до 20 років віку.

Фото Abbey Road Programs/Flickr

Як повідомила на конференції професорка дерматології Алекса Кімбелл, популярна думка про те, що здоров’я і молодість шкіри залежить від кількості випитого – це лише міф. На її думку, тіло саме здатне визначати, скільки рідини йому треба. Тож рахувати склянки немає потреби.

Попередні дослідження Британської асоціації харчування мають такі самі висновки. "Пити воду просто для того, щоб пити воду – неефективне заняття, яке не має жодного впливу на шкіру", – кажуть вони.

Поки дослідники не можуть пояснити, чому шкіра жінок, які сплять достатньо, не мала молодший вигляд. Припускають, що учасниці дослідження у відповідях могли не врахувати свої довготривалі звички щодо сну, а розповіли лише про останній місяць.

Інше дослідження стверджує, ніби нетривале, але щоденне перебування на сонці викликає значніші процеси старіння, ніж випадкова інтенсивна засмага.

Фото Flickr/SayLuiiiis

Нарешті, лабораторні аналізи зразків шкіри, які проводила Асоціація дерматологів, довели: ген під назвою CDKN2A є активнішим у шкірі обличчя, яка часто піддається зовнішнім впливам, ніж у зразках із сідниць.

Він також був активнішим у жінок, які полюбляють засмагати, а також у тих, хто мав старший вигляд.

Як пояснила професорка Кімбелл, активність гена CDKN2A – це свідчення втоми клітин. Жінкам, які знаходяться у зоні ризику, варто захищати шкіру цілий рік, а не лише під час відпустки.

"Молодість – це не лише дані, з якими ви народилися. Це також результат ваших дій протягом життя", – застерегла дерматолог.

Лікар Метью Гесс із Британської асоціації Дерматологів зазначив, що коли йдеться про старіння шкіри, превентивні заходи значно важливіші, ніж лікування.

Він також додав, що ультрафіолет – це головний ворог шкіри, однак паління також значно шкодить їй.

Реклама:

Головне сьогодні