Як облаштувати спальню для міцного та здорового сну

— 13 березня 2016, 12:17

Вони розмірковують так: оскільки я тут лише сплю, яка різниця, який вигляд матиме кімната?

Насправді, те, як ви оформите свою спальню, може покращити або погіршити ваш сон.

Занадто яскраве світло, брак чистоти, колір стін – все має значення. Про деякі важливі нюанси ви можете навіть не здогадуватися.

Саме тому видання Huffington Post пропонує поради, які допоможуть спати краще.

Відрегулюйте освітлення

Оскільки за природою ми звикли ставати сонними, коли темнішає, наш мозок спантеличує занадто яскраве світло. Ви будете весь час обертатися з боку на бік, хоча вже час мандрувати у світ снів.

Перевірте потужність ламп у світильнику. Якщо вона значна, знайдіть інші, з меншою кількістю Ватт. Потужність у 40 чи 60 Ватт згодиться для загального освітлення. Потурбуйтеся, щоб лампочка не світила безпосередньо на ліжко як прожектор.

Добре підійде також світильник з реле, за допомогою якого можна зробити світло тьмянішим.

Вам також може заважати світло з вікон, особливо у великому місті. Придбайте темні важкі штори. Вони також не пропустять вранішнє світло о 6й годині, якщо вам на роботу на 10-ту.

Мудро добирайте кольори

Попри те, що ви не бачите кольору своєї спальні під час сну, це останнє, на що ви звертаєте увагу перед сном і найперше, що вихоплює погляд після пробудження.

Обирайте кольори, які викликають відчуття тепла й спокою.

Фото автора apid/ua.depositphotos.com

Не зважаючи на те, що дослідники вивчали психологію кольорів, і деякі з них впевнені, що певні відтінки впливають на наш настрій (наприклад, червоний – стимулює), ніхто не знає про ваші стосунки з кольором краще за вас.

Якщо ви не з тих, хто заспокоюється у кімнаті з червоними чи неоново-жовтими стінами, обирайте традиційні "сонні кольори": теплі відтінки жовтого, персикового, зеленого та блакитного будуть ідеальними.

Сповніть спальню запахами

Звісно, вам не буде комфортно засинати у кімнаті, де панує купа запахів. Але якщо маєте проблеми навіть зі сном у спільні з нейтральним запахом, час зробити певні поліпшення.

Вчені кажуть: система нюху людини безпосередньо пов’язана з центром емоцій у мозку. Тому коли відчуваєте запах, який нагадує вам про щось хороше з минулого, ваше тіло розслабляється і почувається комфортно, паралельно виробляючи речовини, які здатні забезпечити хороший сон.

Окрім того, фахівці рекомендують лаванду, ваніль та жасмин як заспокійливі аромати.

Прибирати спальню треба часто і дуже ретельно – аби не прокинутися вночі від алергічного кашлю на пил.

Можна побризкати подушки ароматами чи зробити саше і покласти його біля ліжка.

Фото автора korzeniewski/ua.depositphotos.com

Оберіть комфортний матрац

Якщо ви прокидаєтесь і відчуваєте, що матрац незручний, а ви – втомлені і роздратовані, – спробуйте його згорнути і розгорнути кілька разів, щоби вирівняти положення наповнювача. Так варто робити щомісяця, щоб упевнитися, що у ньому немає прогинів та нерівностей, які можуть зашкодити спині.

Коли такі заходи не допомагають, час купувати новий матрац.

Всупереч популярній думці, що краще спати на якомога жорсткішій поверхні, спробуйте послухати своє тіло і обрати, на матраці якої жорсткості вам комфортно.

Також матеріали-наповнювачі по-різному проводять тепло тіла людини, тож варто зважати і на аспект середньорічної температури у місці проживання.

Припиніть дивитися телевізор і гортати соцмережі перед сном

Дивитися фільми перед сном – розповсюджена практика. Але автори видання радять не встановлювати у спальні телевізор взагалі. Телевізори, комп’ютери, планшети – це джерела світла, якого увечері не має бути забагато.

Спальня повинна асоціюватися з місцем, де ви відпочиваєте і спите, а не бути продовженням офісу з усіма гаджетами навколо.

Натомість розмістіть у кімнаті стильну книжкову полицю і наповніть її улюбленими книжками. Це стимулюватиме вас читати перед сном, а також сповнить спальню домашнім затишком.

Реклама:

Головне сьогодні