Багато тату можуть зміцнити імунітет людини, кажуть вчені

— 15 березня 2016, 09:30

Малюнки на тілі роблять імунну відповідь організму сильнішою, тож потенційно організм краще боротиметься із загальними інфекціями.

Такого висновку дійшли науковці університету Алабами, повідомляє сайт університету.

Їхнє дослідження нещодавно було опубліковано у виданні American Journal of Human Biology.

Однак вони застерегли, що наявність лише одного татуювання може знизити захист людини, принаймні тимчасово.

"Татуювання не просто болять, коли ти їх робиш, а ще й виснажують тебе. У такому стані легше захворіти. Можна підхопити застуду, бо захисні сили стали слабшими через стрес від процесу", – попередив доктор Крістофер Лінн, професор антропології.

Реакція організму на тату схожа на заняття у спортзалі, коли ти не в формі. Спочатку м’язи стають запаленими, але хворобливість зникає, якщо тренування триває.

"Після відповіді на стрес, тіло повертається до рівноваги. Однак якщо піддівати його стресу й надалі, тобто робити нові татуювання, воно не повернеться у попередній стан. Організм відрегулює внутрішні процеси і стане сильнішим", -– пояснив доктор Лінн.

Ці припущення вченого підтвердилися спільним експериментом з Джошуа Домінгесом та доктором Джейсоном Де Каро.

Реакція організму на тату схожа на заняття у спортзалі, коли ти не в формі. Фото Depositphotos

Автори дослідження також обстежили людей до і після того, як вони зробили татуювання.Команда дослідників обстежила добровольців, які відвідували салон татуювань. Вчені враховували кількість малюнків і тривалість перебування людині у процесі.

Вони вивчали рівень антитіла – білка імуноглобуліну А та кортизолу – гормону стресу, який пригнічує імунну відповідь.

Рівень імуноглобуліну А, який захищає нас від загальних інфекцій, падав у тих, хто зробив своє перше татуювання, а кортизол – навпаки, підвищувався через стрес.

"Ті учасники експерименту, у яких було більше тату, мали незначні показники падіння імуноглобуліну А", – підкреслив доктор Лінн.

За його словами, тіло, на яке часто наносять татуювання, поглиблює поріг, коли вже потрібна імунна відповідь. Тому ці люди стають імунно сильнішими.

Реклама:

Головне сьогодні