"Біле золото" від матерів. Банк грудного молока відкриють у Львові

— 15 березня 2016, 11:05

Точна дата початку роботи наразі невідома. Гроші на будівництво дає лише один спонсор.

Сьогодні у країнах Європейського Союзу є більш ніж 200 банків грудного донорського молока, а в Північній Америці – близько 25.

[L]Молоко потрапляє у банк двома шляхами: перший – коли у мами швидше терміну народжується дитина і молока прибуває більше ніж достатньо, то можна його зцідити і зберігати в банку; другий – коли дитина здорова, але у мами все одно утворюються надлишки молока.

Грудне молоко з банку допомагає вижити новонародженим малюкам; тим, хто в місячному віці залишився без матері; дітям з малозабезпечених сімей, де жінка втратила молоко.

Донором може стати кожна мама. Для цього є лише одна вимога – пройти комплексне обстеження, щоб пересвідчитися у здоровому стані організму.

Банк грудного молока у Львові створюють за стандартами Європейського Союзу. Вже встигли проконсультуватися у відомого неонатолога Гвідо Моро і у колег із Польщі.

Приміщення для банку молока – це колишній харчоблок обллікарні. Поки що там роблять ремонт.

У приміщенні майбутнього банку грудного молока наразі роблять ремонт. Фото автора

Зробимо душові кабінки, щоб жінка перед процедурою зціджування молока могла помитися. У двох кімнатах стоятимуть електричні зціджувачі. Якщо хтось приніс грудне молоко з дому, то можна буде його залишити в приймальному пункті. Далі його перевірятимуть у лабораторії і лише потім будуть заморожувати, – розповідає головний позаштатний спеціаліст з неонатології Львівської облдержадміністрації Ольга Децик.

У такому стані жіноче молоко може зберігатися до 12 місяців, не втрачаючи основних властивостей.

Породілля пані Галя з усмішкою розповідає, що місяць тому народила дочку, а ще має майже дворічного сина.

Після семи невдалих вагітностей я дуже щаслива нарешті стати мамою. Але молока у мене замало, щоб дитина наїлася достатньо. А саме в ньому є найважливіші корисні речовини, – каже жінка.

На запитання чи погодилася б вона годувати свою новонароджену дочку молоком від іншої жінки, пані Галя ствердно киває.

Якби точно знала, що воно перевірене у лабораторії, - додає пацієнтка.

Новонароджена дитина за добу максимум може випити 400 мл молока Фото Petunyia/Depositphotos.com

Ольга Децик уточнює, що новонароджена дитина за добу максимум може випити 400 мл молока, а бувають випадки, що й 5 мл.

Одна жінка, наприклад, може зцідити навіть півлітри молока. Враховуючи те, що у нас в лікарні кожного року в середньому швидше терміну народжується близько 800 дітей, то однозначно є для кого робити запаси грудного молока.

Головний лікар Львівської обласної лікарні Михайло Гичка бачить ще одну причину у відкритті банку грудного молока:

Ми зараз закупляємо дитячі суміші, щоб годувати новонароджених, матері яких не можуть цього робити природнім шляхом. Виходить дорого. А якщо у нас буде перевірене грудне молоко, то і дітям буде корисно, і гроші зекономимо.

Всесвітня організація охорони здоров`я рекомендує немовлят до 6 місяців годувати саме грудним молоком, бо воно є натуральним, безпечним для дитини і завжди саме тієї температури, яка їй потрібна.

Юлія Василина, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні