Лікарі розвінчали п'ять міфів про продукти харчування

— 15 березня 2016, 15:38

Щоденно обирати правильні продукти допоможуть поради вчених на основі останніх досліджень, які зібрало видання The Independent.

Науковці та лікарі розвінчують популярні міфи про харчування, а також про користь та шкоду деяких продуктів.

Міф 1. Знежирене молоко краще для здоров'я

Знежирене молоко вихваляють як правильний вибір проти насичених жирів, які вважаються причиною ожиріння, серцевих хвороб і діабету.

Однак останні дослідження, які переглянули тести різних видів молока, з'ясували, що люди, котрі пили звичайне молоко не отримали вищий ризик розвитку серцевих захворювань чи діабету 2 типу.

"Що стосується надмірної ваги, ми не знайшли підтверджень, що дієта з низьким вмістом жирів – здоровіша", – каже доктор Маріо Кратц, автор огляду і експерт з харчування Центру дослідження раку імені Фреда Хатчінсона у Сіетлі.

Однак лікарі зазначають, що у харчуванні не буває абсолютних понять, тож кількість і жирність молока повинна корелюватися з іншими продуктами, які вживає людина.

Досі не доведено, що знежирене молоко краще від звичайного. Фото Depositphotos

Міф 2. Не їжте картоплю

Чіпси та хрусткі сніданки з ароматизаторами перефарбували ставлення до картоплі у негативні відтінки. Але здорова дієта не має бути анти-картопляною.

Їжа з крохмалем – непогане джерело вітаміну C та рослинних волокон, який відіграють важливу роль у харчуванні, якщо їх приготували без солі чи жиру.

Про це повідомляє Національна медична асоціація Великобританії NHS.

Якщо лишити на картоплі шкірку, вітамінів та волокон лишиться більше.

Міф 3. Краще вживати безглютенові продукти

Глютен, тобто білок, який міститься у пшениці та інших видах зерен, справді шкідливий для людей, які страждають на целіакію.

Однак останнім часом безглютенові продукти – хліб, крупи, тістечка, відвойовують собі все більші площі магазинів.

Люди стали плутати поняття "безглютеновий" і "здоровий", тому викорінили білок зі свого життя, незважаючи на те, що целіакії у них немає.

"Відсутністю глютену у дієті може спричинити дефіцит вітамінів, мінералів і клітковини", – вважає доктор Пітер Грін, директор Центру вивчення целіакії у Колумбійському університеті, повідомляє авторитетний медичний портал WebMD.

Білий рис є джерелом рафінованих вуглеводів, тож організм перетравлює їх швидко, підвищуючи рівень цукру у крові. Фото Depositphotos

Міф 4. Суші – це завжди здорова їжа

Ідея поєднання рису зі свіжою сирою рибою чи морепродуктами, загорнутими у невідомі водорості, звучить як стовідсоткова гарантія здорової їжі.

Але позитивні властивості суші можуть бути знівельовані через кілька причин.

По-перше, білий рис – це рафіновані прості вуглеводи. Організм перетравлює їх швидко, підвищуючи рівень цукру у крові. Після такої їжі відчуття голоду з'являється дуже швидко.

По-друге, суші подають із соусами, котрі містять багато цукру, чи занурюють їх у соєвий соус із високим вмістом натрію.

Міф 5. У соках багато фруктів

Продукти з назвами, які говорять про здоров'я, продаються у пакуванні з фотографіями фруктів, тому вони здаються чудовим рішенням для швидкого поповнення запасів енергії, причому деякі виробники рекомендують пити його до п'яти разів на день.

Але соковмісні напої можуть обманювати – насправді, це не чисті соки. Перевірте написи на пакуванні: ви знайдете там штучні ароматизатори, цукор і воду, які перекреслюють користь від фруктів, які навіть можуть бути всередині.

Реклама:

Головне сьогодні