Вчені пояснили, чому здорово бути "жайворонками"

— 19 березня 2016, 10:30

Про це свідчить аналіз даних з більш ніж 850 тисяч фітнес-трекерів Jawbone UP з усього світу, який публікує The Huffington Post.

Дослідження виявило, що користувачі, які щоночі лягають спати раніше 11 години та приблизно в один час, реєструють споживання поживної їжі та меншої кількості калорій.

"Сови", які лягають спати у період з 11 години вечора до 3 години ранку, як правило, споживають більше кофеїну, алкоголю, рафінованого цукру, перероблених вуглеводів, обробленого м'яса і насичених жирів, ніж "жайворонки".

"Якщо ви лягатимете спати на годину раніше і робитимете це послідовно протягом року, то теоретично це допоможе вам втратити 4-5 фунтів без будь-яких інших змін у вашій діяльності", – зазначає лікар Крістін Ашбахер.

Видання зазначає, що взаємозв'язок між кількістю годин сну і вибором здорової їжі вже добре досліджений.

У минулому році The American Journal of Clinical Nutrition публікував дані вчених, що люди, які сплять більше, як правило, їдять менше насичених жирів, ніж їх однолітки, які не відпочивають достатньо.

"Сови" як правило споживають більше за "жайворонків". Фото alkir_dep/Depositphotos.сom

Також у 2015 році дослідники Університету Каліфорнії у Берклі виявили, що підлітки, які лягають спати пізно, швидше за все наберуть зайву вагу протягом п'яти років.

Лікар Ашбахер, яка сама є "совою", рекомендує тим, хто лягає спати пізно, уникати перекусів безпосередньо перед сном та поступово привчити себе лягати раніше, оскільки поганий сон змінює секрецію гормонів – лептину та греліну – які змушують людину відчувати себе голодним.

Реклама:

Головне сьогодні